eur:
390.27
usd:
365.29
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem bocsáthatják el az árvíz miatt hiányzó dolgozókat

Nem rendelkezik külön a Munka Törvénykönyve arról, hogyan kell eljárni azokban az esetekben, amikor a munkavállaló természeti csapások - például árvíz, hóakadály vagy katasztrófahelyzet - miatt nem tud eljutni munkahelyére, mondta az InfoRádiónak Lehoczkiné Kollonay Csilla munkaügyi szakjogász.

"Az azonban biztos, hogy a munkaadók nem bocsáthatják el azokat az alkalmazottakat, akik az elmúlt napokban az árvíz miatt nem tudtak eljutni munkahelyükre" - mondta el az InfoRádió kérdésére Lehoczkiné Kollonay Csilla. A munkajogász kiemelte, hogy bár rendkívüli felmondással el lehet küldeni a dolgozót egy igazolatlan mulasztás miatt, de ha valaki igazolni tudja, hogy nem saját hibájából volt kénytelen kihagyni egy munkanapot, nem bocsáthatják el.

"Nem érheti hátrány azokat, akik az elmúlt egy hétben a természeti csapás miatt nem tudtak dolgozni, de természetesen nekik munkabér sem jár erre az időszakra" - mondta a szakjogász. Hozzátette, a dolgozó nem kötelezhető arra, hogy ilyen esetben szabadságot vegyen ki. "Bár a szabadsággal jobban jár, hiszen ilyenkor jár neki fizetést. Ám arról is megegyezhet a felettesével, hogy a kihagyott munkanapokat később dolgozza le, így a szabadnapjaiból sem fogy, és bért is kap" - magyarázta Lehoczkiné Kollonay Csilla.

Az Inforádió a szakértő kérdésére elmondta, ha valakit mégis szabadság kivételére köteleznek, esetleg elbocsátják, a helyi érdekképviseleti szervekhez vagy a munkaügyi bírósághoz fordulhat. Ha a bíróság úgy dönt, hogy a dolgozó munkaviszonyát jogtalanul szüntették meg, akkor a munkáltatónak utólag ki kell fizetnie az elmaradt bért, és újra alkalmaznia kell a dolgozót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×