INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Tovább láthatóak a fővárosi sikerkiállítások

Infostart / InfoRádió
A nagy sikerre való tekintettel a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria is vasárnapig meghosszabbította aktuális időszakos tárlatainak nyitva tartását.

A Szépművészeti Múzeumban látható Degas-tól Picassóig című tárlat a XIX. század közepétől a XX. század elejéig ad áttekintést a francia festészet kiemelkedő alkotóinak munkáiból. A moszkvai Puskin Múzeumból származó ötvenöt festmény az impresszionizmustól kezdve a szimbolista alkotásokon át az első avantgárd mozgalmak megjelenéséig Degas, Manet, Monet, Renoir, Gauguin, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, Cézanne, Matisse és Picasso alkotásain át kalauzolja az érdeklődőket.

Az egy héttel tovább látható kiállítást pénteken és vasárnap éjszakai nyitva tartással búcsúztatja a Szépművészeti Múzeum.

Szintén vasárnap zár az intézmény másik időszaki kiállítása, a XVI. századi első felében élt Parmagianino rajzaiból és metszeteiből nyílt A szépség alkímiája című tárlat. Mindössze két évtizedes pályafutása dacára a nagy hatású képzőművész munkái a XIX. századig festőgenerációk számára állítottak követendő példát a szépség ábrázolás terén. A Szépművészeti saját gyűjteményéből összeállított kiállításon szereplő nyolcvan lap felét először láthatja most a nagyközönség.

A Magyar Nemzeti Galériában is május 2-ig látogatható a Földi paradicsom című időszaki kiállítás. A magyar származású Elisabeth és Alexander Kasser, illetve a lányukkal közösen alapított Kasser Művészeti Alapítvány modern művészeti gyűjteményéből az emberiség tökéletességről, természetről és harmóniáról szőtt vízióit megtestesítő alkotásokat válogattak a kiállításba.

Az impresszionizmustól a klasszikus modernig tartó művészeti korszakokból származó több mint száz mű között szerepelnek Rodin, Bourdelle vagy Henry Moore szobrai, Monet, Degas, Renoir és Chagall festményei, valamint Modigliani és Matisse grafikái is.

A több mint ötven képzőművész alkotásait felvonultató tárlat öt nagy egységben tárgyalja a földi paradicsom témakörét az Aranykortól kezdve, a Természet, a Menny és pokol, a Boldog világ vízióin át a férfi és nő kapcsolatát taglaló Ádám és Éva című egységig.

A vasárnapig meghosszabbított kiállításon mindennap ingyenes tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket délelőtt 10 órától este 8-ig.


A címlapról ajánljuk