eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Schmidt Mária: A Fidesz-kormánynak nem szabad sutba dobnia az elmúlt húsz év eredményeit

Nem a Fidesz nagyarányú választási győzelme számít, hanem az, milyen feladatok elvégzésére vállalkozik a közeljövőben - hangzott el a Terror Házában, a "Választás után, kormányzás előtt" elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen.

Nem példa nélküli a kétharmados győzelem Magyarországon, 1994-ben az MSZP-SZDSZ koalíciónak is ekkora többsége volt az Országgyűlésben - mondta a kerekasztal-beszélgetésen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Schmidt Mária hangsúlyozta: a Fidesz-kormánynak nem kell gyors reformokat végrehajtania, ahogy fogalmazott: "nem szabad sutba dobni az elmúlt 20 év eredményeit". Szerinte óvatos, megfontolt, apró módosításokkal kell javítani a rendszereken.

Schmidt Mária az elmúlt 20 év kritikájaként fogalmazta meg: az, hogy új politikai pártok és szélsőségek jelentek meg, annak a következménye, hogy a rendszerváltás óta a politikai elit nem tudta megszólítani a fiatal generációkat.

Lánczi András szerint még zajlik a rendszerváltás Magyarországon. A politikai filozófus ezzel magyarázta azt, hogy a 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz a szavazatok 68 százalékát szerezte meg.

Szerinte a nagyarányú győzelemhez hozzájárult 2002 óta a kormányzásképtelenség és az állam szétesése, az, hogy a kormányzó hatalom nem rendelkezett erkölcsi legitimitással, és hozzájárult ehhez a gazdasági válság is.

Lánczi András szerint a pártoknak legalább a nemzeti kérdést kellene egységesen kezelniük. A szélsőségek felerősödését a politikai filozófus szerint az állástalanság és az okozta, hogy 20 éve megosztott a politikai elit, amely ilyen formán nem ad mintát a fiatalok számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 05:30
×
×
×
×