INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Schmidt Mária: A Fidesz-kormánynak nem szabad sutba dobnia az elmúlt húsz év eredményeit

Infostart / InfoRádió
Nem a Fidesz nagyarányú választási győzelme számít, hanem az, milyen feladatok elvégzésére vállalkozik a közeljövőben - hangzott el a Terror Házában, a "Választás után, kormányzás előtt" elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen.

Nem példa nélküli a kétharmados győzelem Magyarországon, 1994-ben az MSZP-SZDSZ koalíciónak is ekkora többsége volt az Országgyűlésben - mondta a kerekasztal-beszélgetésen Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Schmidt Mária hangsúlyozta: a Fidesz-kormánynak nem kell gyors reformokat végrehajtania, ahogy fogalmazott: "nem szabad sutba dobni az elmúlt 20 év eredményeit". Szerinte óvatos, megfontolt, apró módosításokkal kell javítani a rendszereken.

Schmidt Mária az elmúlt 20 év kritikájaként fogalmazta meg: az, hogy új politikai pártok és szélsőségek jelentek meg, annak a következménye, hogy a rendszerváltás óta a politikai elit nem tudta megszólítani a fiatal generációkat.

Lánczi András szerint még zajlik a rendszerváltás Magyarországon. A politikai filozófus ezzel magyarázta azt, hogy a 2010-es országgyűlési választáson a Fidesz a szavazatok 68 százalékát szerezte meg.

Szerinte a nagyarányú győzelemhez hozzájárult 2002 óta a kormányzásképtelenség és az állam szétesése, az, hogy a kormányzó hatalom nem rendelkezett erkölcsi legitimitással, és hozzájárult ehhez a gazdasági válság is.

Lánczi András szerint a pártoknak legalább a nemzeti kérdést kellene egységesen kezelniük. A szélsőségek felerősödését a politikai filozófus szerint az állástalanság és az okozta, hogy 20 éve megosztott a politikai elit, amely ilyen formán nem ad mintát a fiatalok számára.


A címlapról ajánljuk