INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Orbán Viktort kérte fel kormányalakításra az államfő

Infostart / InfoRádió
Sólyom László államfő bejelentette, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét kéri fel kormányalakításra. A felkérést elfogadtam - közölte Orbán Viktor a köztársasági elnökkel folytatott megbeszélés után a Sándor-palotában.

Komoly alkotmányjogi eseményekbe fordul át a választás. Az Országgyűlést május 14-re összehívom - kezdte Sólyom László beszédét a Sándor-palotában, miután fogadta Orbán Viktort. Emlékeztetett arra, hogy az államfő azt javasolhatja miniszterelnöknek, aki a megfelelő parlamenti többséget tudja biztosítani a kormányzáshoz.

"Egy ilyen ember van, a Fidesz-KDNP kormányfőjelöltje, Orbán Viktor "- hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki hozzátette: megkérdezte a leendő miniszterelnöktől, felkészült és hajlandó-e az ország irányítására. Erre igennel válaszolt, ezért az Országgyűlés alakuló ülésén őt jelöli kormányfőnek - tette hozzá.

A köztársasági elnök szavai után Orbán Viktor bejelentette: elfogadja a felkérést. "Megköszöntem Sólyom Lászlónak, hogy magához kéretett a Sándor-palotába, és felkért a kormányalakításra. Felkérésére jól hallható, egyértelmű igent válaszoltam" - fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta: a felkérést a magyar választópolgárok jóvoltából fogadja el, és hozzátette: a következő napokban konzultációs heteket indít.

A rendszerváltás értékeit megőrizve, a nemzeti együttműködés rendszerét szem előtt tartva fogok kormányozni. A leendő kormány Magyarország három harmadát szolgálja majd - mondta Orbán Viktor.

Az új parlament első ülésén a miniszterelnöknek ismertetnie kell a kormányprogramot, amiről a képviselők szavazni fognak.

Kapcsolódó hang

Sólyom László és Orbán Viktor bejelentése
 


Szabó Gergõ összeállítása
 


A címlapról ajánljuk