eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán Viktort kérte fel az új kormány megalakítására az államfő

Orbán Viktort, a Fidesz elnökét kérte fel az új kormány megalakítására az államfő. Tizenhat éves csúcsra emelkedett a munkanélküliség. Júliustól átlagosan 6,7 százalékkal emelkedik a budapesti távfűtéses lakások éves távhőköltsége.

Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét kérte fel az államfő az új kormány megalakítására. Sólyom László, miután a Sándor-palotában fogadta a Fidesz elnökét, bejelentette: Orbán Viktor elfogadta a felkérést, és biztosította őt arról, hogy pártja felkészült a kormányzásra. A köztársasági elnök megerősítette: május 14-ére tervezi összehívni az Országgyűlés alakuló ülését, amelyen a kormányfő ismerteti majd az új kabinet programját, majd az új miniszterelnök személyéről és a kormányprogramról egyszerre szavaznak a képviselők. Orbán Viktor arról beszélt, hogy a rendszerváltás értékeit megőrizve, nemzeti együttműködésen alapuló új politikai és gazdasági rendszer felépítését szeretné elérni. Közben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője bejelentette: Orbán Viktor holnap kezdi el ismertetni a leendő kormány személyi összetételét.

Tizenhat éves csúcsra emelkedett a munkanélküliség; január és március között az állástalanok aránya 11,8 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A Fidesz szerint az adatok alapján gazdasági vészhelyzet van Magyarországon, Szollár Domokos kormányszóvivő viszont arra emlékeztetett, hogy bár az adatok fájók, Európában minden kormánynak ilyen helyzettel kell szembenéznie. --Banki elemzők a munkanélküliségi ráta további emelkedésére számítanak a következő hónapokban.

A foglalkoztatás bővítését várja az újonnan megalakuló kormánytól a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége. A szervezet elnöke azt mondta: fontos kérdés, hogy mennyi legális és tisztes megélhetést biztosító munkahely lesz az országban. Pataky Péter hangsúlyozta: a közmunkák csak ideiglenesen oldják a szociális feszültségeket, és a határozott idejű munkaszerződések sem jelentenek megnyugtató megoldást, mert nem adnak a családoknak biztos egzisztenciát, megélhetést.

Július elsején átlagosan 6,7 százalékkal emelkedik a budapesti távfűtéses lakások éves távhőköltsége a földgázárak emelkedése miatt. A Főtáv tájékoztatása szerint egy átlagos lakás esetén - a kedvezmények figyelembe vételével - az éves távhőköltség így 200 ezer forint lesz.

Több mint 139 ezer diák számára kezdődnek meg az érettségi vizsgák hétfőn - mondta az oktatási miniszter. Hiller István a kormányszóvivői tájékoztatón közölte: május 3-a és június 25-e között 1166 vizsgahelyszínen, összesen 139.453 diák ad számot középiskolai tanulmányai alatt szerzett tudásáról. A vizsgázó diákok közül 93 ezren fejezik be most tanulmányaikat, a többiek egy vagy két tárgyból előre hozott vagy megismételt érettségi vizsgára jelentkeztek. A miniszter elmondta: a diákok összesen több mint 485 ezer vizsgát tesznek emelt és középszinten. Hangsúlyozta: tavalyhoz képest átlagosan tíz százalékkal nőtt az emelt szintű érettségik száma, különösen a természettudományos tárgyakból szeretnének többen ilyen típusú vizsgát tenni.

A Magyar Kórházszövetség szerint átlagosan 12-14 százalékkal kerül többe egy páciens kórházi kezelése az egészségbiztosító által erre adott támogatásnál. Fülöp Rudolf, a szervezet elnökségi tagja az InfoRádióban elmondta: 2008 novembere óta végeznek felmérést a költségekről. Hozzátette, hogy tapasztalataik alapján az egészségügyi intézmények a fekvőbeteg-ellátásban rendszeresen az éves támogatást másfél-kéthavi ellátmánnyal meghaladó összeget költenek, ez körülbelül 65 milliárd forint. Fülöp Rudolf azt mondta: az általuk tervezett kórházleltárat, vagyis a kapacitások és struktúrák áttekintését akkor lehet elvégezni, ha a szükséges támogatás birtokában sikerül kezelni az ágazat akut problémáit.

Rendkívül eredményesnek és sikeresnek értékelte az elmúlt évet a Richter számára a gyógyszeripari cég vezérigazgatója. Bogsch Erik a társaság éves közgyűlésén azt mondta: folytatni tudják a korábban megjelölt stratégiát, mivel a cég pénzügyi helyzete stabil, adóssága pedig nincs. A Richter Gedeon Nyrt. közgyűlésén megszavazták az igazgatóság által javasolt 770 forintos osztalékot A társaság a magyar számviteli szabvány szerinti 57,3 milliárd forint adózott eredményéből összesen 14,3 milliárd forint osztalékot fizet ki; a fennmaradó csaknem 43 milliárd forint nyereség az eredménytartalékot gyarapítja.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutalap három évre szóló programot tervez Görögország megsegítésére - erősítette meg Angela Merkel német kancellár és Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezetője. A tervezetről egyelőre annyit tudni, hogy az összesen 100-120 milliárd euróból Németország részesedése mintegy 25 milliárd lenne. Közben Herman van Rompuy, az Európai Unió elnöke május 10-ére euroövezeti válság-csúcstalálkozó összehívását jelentette be a görög helyzet miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×