eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nyomoznak a Bencze József elleni feljelentések alapján

Hűtlen kezelés miatt nyomozást indított a Központi Nyomozó Főügyészség a Bencze József országos rendőrfőkapitányt ért vádak ügyében. A főrendőrt korábban egy névtelen levélben a többi között azzal vádolták meg, hogy hivatali hatalmával visszaélve segített budapesti lakáshoz egy dandártábornokot.

Hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el kedden a Központi Nyomozó Főügyészség a Bencze József országos rendőrfőkapitány ellen tett feljelentés ügyében - közölte a főügyészség szóvivője az InfoRádióval.

Fazekas Géza elmondta: az ügyben a főügyészség korábban feljelentés-kiegészítést rendelt el. A nyomozás elrendelésének indokaként a szóvivő azt mondta: "a feljelentés-kiegészítés során beszerzett adatok alapján nem lehetett minden feljelentéssel érintett cselekmény vonatkozásában kizárni a bűncselekmény gyanúját".

Arra a kérdésre, miszerint az országos rendőrfőkapitány korábban újságírók előtt azt mondta: kész minden szükséges iratot átadni a főügyészségnek, Fazekas Géza azt mondta: kértek és kaptak is iratokat a rendőrségtől.

Szintén kérdésre válaszolva - miszerint meghallgatták-e illetve tervezik-e a közeljövőben meghallgatni Bencze Józsefet - Fazekas Géza azt mondta: nem hallgatták meg, jövőbeni cselekményekről pedig nem nyilatkozik. A szóvivő arról sem beszélt, hogy a több pontból álló feljelentés mely pontjainál nem tudták kizárni egyértelműen a bűncselekmény gyanúját.

Bencze József országos rendőr-főkapitány két hete újságírók előtt nemtelen, alaptalan és személye elleni támadásnak nevezte az ellene, valamint Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány ellen tett feljelentéseket, amelyeket az elmúlt időszak nagy rendőrségi nyomozásaival hozott összefüggésbe.

"Nagyon furcsállom és összeesküvés-elmélet nélkül merem azt mondani, hogy pontosan a választások előtt néhány nappal egyszerre, szinte szőnyegbombázásként, össztűzként a rendőrség elsőszámú vezetőit veszi valaki, vagy valakik ilyen módon górcső alá és próbálják meg ellehetetleníteni és lejáratni" - fogalmazott akkor a rendőrfőkapitány.

Korábban a Népszabadság számolt be arról, hogy hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tettek feljelentést az országos rendőrfőkapitány ellen. A feljelentő négy ponton kifogásolta Bencze József munkáját, állítása szerint a főkapitány hivatali hatalmával visszaélve segített budapesti lakáshoz egy dandártábornokot. Élettársa rendőrségi üzemanyagkártyával használta Bencze József szolgálati autóját, és amikor azt összetörte, a rendőrségnek másfélmillió forintjába került a jármű megjavíttatása. Ugyancsak kifogásolta, hogy egy alezredes miért kap az illetményén felül külön szerződés alapján 20 millió forintot, továbbá, hogy miért kellett az ORFK-nak kommunikációs stratégiára szerződést kötnie, ha van saját kommunikációs igazgatósága.

Tóth Gábor, Budapest rendőr-főkapitánya ellen április elején tettek feljelentést. Az ügyben április 6-án rendelt el nyomozást hűtlen kezelés gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészség, hangsúlyozva azt, hogy az eljárást ismeretlen tettes ellen indították.

A budapesti rendőrfőkapitány a Népszabadságnak korábban adott interjújában Bencze Józsefhez hasonlóan arról beszélt, hogy néhány héttel korábban hallotta a szóbeszédet, hogy bizonyos körökben a lejáratására, eltávolítására szövetkeznek. Akkor úgy fogalmazott: senki nem gondolhatja komolyan, hogy az ő lejáratásával, esetleges eltávolíttatásával érdemben befolyásolni lehet egy-egy nyomozás kimenetelét, már csak azért sem, mert a nagy ügyek mind fokozott ügyészi felügyelet mellett folynak.

Ugyancsak a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz az ORFK gazdasági főigazgatóság által kötött egyes megbízási szerződések miatt, hűtlen kezelés bűntettének gyanújával, szintén ismeretlen tettes ellen. Ebben az ügyben Bencze József tett feljelentést, mert az ORFK Ellenőrzési Szolgálata vizsgálata során megállapította, hogy egy külsős céggel két szerződést is kötöttek, s a két teljesítés - ahogy Bencze József fogalmazott: egy-két részlet kivételével - majdnem ugyanaz volt, holott más típusú megrendelésről volt szó. A második szerződés alapján kifizetett összeget a cég végül visszafizette.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×