eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Nyilvános lesz a hatalomátadás-átvétel - a nap legfontosabb hírei

Közzéteszi az interneten a Bajnai-kormány az átadás-átvétel valamennyi dokumentumát.

Szollár Domokos kormányszóvivő az InfoRádióban elmondta: támogatják a Fidesznek az átadás-átvétellel összefüggő törvényjavaslatát is. Közben Bajnai Gordon válaszolt a fideszes Navracsics Tibor levelére, amelyben a miniszterelnök megerősíti: kormánya a legteljesebb nyilvánosság mellett kíván átadni minden rendelkezésére álló információt és adatot az új kabinetnek.

Holnap fogadja az államfő Orbán Viktort

Szerdán délelőtt fogadja Sólyom László államfő a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét. Orbán Viktor a pártszövetségnek kétharmados többséget hozó választás után azt mondta: az új kabinet összetételéről csak a köztársasági elnök kormányalakításra vonatkozó felkérése és az egyeztetések megkezdése után nyilatkozik. Az államfő május 14-ére tervezi összehívni az Országgyűlés alakuló ülését.

Mesterházyt javasolják frakcióvezetőnek

Egyhangúlag Mesterházy Attila listavezetőt javasolja a szocialisták parlamenti frakcióvezetőjének az MSZP elnöksége. Lendvai Ildikó leköszönő pártelnök a több órás elnökségi és megyei elnöki tanácskozások után elmondta: a képviselőcsoport alakuló ülése május 3-án lesz, ezen megvitatják a politikai feladatokat, elfogadják a szervezeti és működési szabályzatot, valamint megválasztják az új frakcióvezetőt. Szólt arról is, hogy az elnökség kezdeményezte a kongresszus összehívását június első hétvégéjére.

Szerdán megalakul a Jobbik frakciója

Szerdán tartja a Jobbik leendő országgyűlési képviselőcsoportja alakuló ülését, amelyen megválasztják a frakcióvezetőt is. Novák Előd, a párt alelnöke elmondta: a Jobbik a kezdetekben elsősorban a politikai elszámoltatás, a közbiztonság megteremtése, az adócsökkentés, valamint a kilakoltatások megakadályozása területén kíván nyomást gyakorolni az új kormányra.

Javaslatokkal készül az LMP


A következő napokban tárgyal a feladatmegosztásról és a leendő frakció szerkezetéről a Lehet Más a Politika. Schiffer András, a párt listavezetője az InfoRádióban elmondta: már az Országgyűlés alakuló ülésén szeretnék beterjeszteni a párt- és kampányfinanszírozásról szóló indítványt. Hozzátette: reméli, hogy tudnak olyan megoldásokat találni, amelyeket a többség is támogat.

Civilek az önálló környezetvédelmi tárcáért


Az önálló környezetvédelmi minisztérium megtartását és megerősítését sürgeti több mint 100 civil szervezet Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének és Semjén Zsoltnak, a KDNP vezetőjének címzett közös levelében. A hét országos szervezet akciójához 106 másik civil szervezet csatlakozott. Nyilatkozatukban úgy fogalmaznak: aggodalomra ad okot a környezetvédelmi tárca gazdasági csúcsminisztériumba való olvasztásának terve.

Jól járhatnak az erőművek

Engedélyezte az Európai Bizottság a villamosenergia-termelők magyarországi állami támogatási programját. Ennek célja, hogy kompenzálja az érintett cégeket a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások megszüntetéséből eredő bizonyos költségekért. A brüsszeli bizottság közölte: a vizsgálat után azt állapították meg, hogy a kompenzáció nem haladja meg a szükséges mértéket.

Nyomoznak a Bencze-ügyben


Hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség a Bencze József országos rendőrfőkapitány ellen tett feljelentés ügyében. Fazekas Géza szóvivő az InfoRádióban elmondta: a feljelentés egy lakáskiutalás ügyében, hivatali gépjármű használatával összefüggésben, illetve egy megbízási szerződés ügyében érkezett. A főkapitány nemtelen, alaptalan és személye elleni támadásnak nevezte a feljelentést.

Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült a Himalájában

Elsodort két magyar hegymászót egy leszakadó jégfal a Himaláján; Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült. Sárközy Péter pekingi magyar főkonzul az InfoRádióban elmondta: a hétfői balesetről a tibeti hegymászószövetségtől kapott értesítést, és Várkonyi Lászlót a kínai mentőalakulatok folyamatosan keresik. Klein Dávid közben nyilatkozatot tett közzé, amelyben leírja a történteket. Eszerint éppen visszatértek volna a 6400 méteren fekvő előretolt alaptáborba, amikor a felettük lévő jégfal leszakadt. Szemtanúk szerint Várkonyi Lászlót maga alá temette a jég. A két magyar alpinista a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására készült.

Módosította az állami jelképekről szóló törvényt a pozsonyi parlament


Szlovákiában elfogadta az állami jelképekről szóló módosított törvényt a pozsonyi parlament; a kormányfő javaslatára a jogszabályba beépítették a sokat vitatott hazafiassági törvény több elemét is. A Szlovák Nemzeti Párt által kidolgozott hazafiassági törvényt, amelyet Ivan Gasparovic államfő alapvetően csak hatályba lépésének tervezett dátuma, április elseje miatt vétózott meg, a képviselők elutasították.

Sokba került a vulkánkitörés

Az Európai Bizottság becslése szerint összesen 1,5-2,5 milliárd euró kárt okozhatott az európai légi közlekedésnek az izlandi vulkánkitörés miatti leállás. Siim Kallas, a testület közlekedési felelőse megerősítette: a bizottság állásfoglalása alapján a tagországok segíthetik állami pénzből a nehéz helyzetbe került légitársaságokat, de csak ideiglenesen, és betartva a tisztességes verseny szabályait.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 05:30
×
×
×
×