INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Critical Mass: bringás, autós két jó barát?

InfoRádió / MTI
Elkezdődött a Critical Mass kerékpáros és babakocsis felvonulás szombaton 15 órakor a fővárosi Roosevelt téren. A szervezők azt tanácsolják az autóval közlekedőknek, hogy a kora esti órákig kerüljék el a budapesti belvárost.

A Critical Mass (Kritikus Tömeg) mozgalom magyarországi történetének 11. nagy felvonulását a Holland Királyság nagykövete indította útjára. Robert Milders a téren összegyűlt több ezer biciklista előtt hangsúlyozta, hogy autós és kerékpáros egyaránt felelős a közlekedés biztonságáért.

"Pattanjanak minél többen nyeregbe, és tekerjenek felelősen" - mondta a kerékpáros kultúrájáról is ismert Hollandia magyarországi nagykövete.

A menet a Lánchídon Budára indult, majd az Erzsébet hídon át érkezik vissza Pestre. A végállomás a napozórét a Városligetben, ahová várhatóan 17:30 körül ér a menet vége.

A belvárosban a délutáni órákban forgalmi korlátozások lépnek életbe és torlódások várhatók. A Lánchidat 15 órától 17:30-ig mindkét irányban, az Erzsébet hidat pesti irányban zárják le az autók és buszok előtt.

A 2004 óta évente kétszer - áprilisban, a Föld napjához időzítve, és szeptember 22-én, az Európai Mobilitási Hetet záró autómentes napon - rendezett demonstráció célja a kerékpározás mint gyors és környezetbarát, várost és lakóit egyaránt kímélő közlekedési forma népszerűsítése, és a nyomásgyakorlás a döntéshozókra annak érdekében, hogy felgyorsuljon a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése.

A kerékpárosokhoz a Kodály köröndnél babakocsis felvonulók csatlakoznak. A kisgyermekes családok a fővárosi közterületek és közintézmények akadálymentesítésének fontosságára kívánják felhívni a figyelmet, és tiltakoznak az ellen, hogy babakocsival gyakran el sem lehet férni a járdán, az aluljárókat alig tudják használni, sok park és játszótér pedig koszos, szmogos és hangos.

A címlapról ajánljuk