INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Nézőpont: nem dőlt el, mi lesz Mesterházy és Gyurcsány sorsa

Infostart / InfoRádió
A parlamenti választások első fordulója után még nem dőlt el, hogy a Fidesznek meglesz-e a kétharmados többsége az Országgyűlésben - mondta a Nézőpont Intézet vezető elemzője. Szabó Márk hozzátette: az MSZP bár már a legnagyobb ellenzéki pártnak nyilvánította magát, mégis a második forduló fontosságára figyelmeztetett.

Több fontos kérdés eldőlt, de kettő még nyitva maradt a parlamenti választások első fordulóját követően - mondta vasárnap este, az InfoRádió választási műsorában a Nézőpont Intézet vezető elemzője.

Szabó Márk kiemelte, eldőlt, hogy a Fidesz egyedül és kényelmes többségben kormányozhat, valamint az is, hogy a magyar pártrendszer nem koncentrálódik, nem a két nagy párt felé halad. Kiderült, hogy az 5 százalékos küszöb nem jelent megugorhatatlan akadályt az új pártok számára, továbbá az is eldőlt, hogy két fontos rendszerváltó párt, az MDF és az SZDSZ sorsa véget érni látszik a magyar demokráciában - tette hozzá.

Nem dőlt el, hogy meglesz a Fidesz kétharmados többsége, ehhez 52 mandátum hiányzik - hangsúlyozta az elemzője, aki szerint mindez reális lehetőségnek tűnik.

Továbbá az sem dőlt el, mi lesz az MSZP, illetve Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc sorsa - közölte Szabó Márk. Kifejtette: mindkét politikus új demokratikus baloldal építését ígérte, de nem egyértelmű, melyikük fogja ezt megtenni a szocialistáknál, ahol további belső feszültségek várhatóak.

A Nézőpont Intézet vezető elemzője emlékeztetett arra is, Mesterházy Attila esti beszédében előbb azt mondta, az MSZP az ellenzék legerősebb pártja, majd pár perccel később már arról beszélt, csak a második fordulóban dől el, hogy ki lesz a kormány ellenzéke.

Hanganyag: Exterde Tibor

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk