eur:
394.3
usd:
369.49
bux:
65655.58
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nem fogadta el a BKV ajánlását a szakszervezetek többsége

Nem fogadta el a BKV béremelési ajánlatát csütörtökön a szakszervezetek többsége, így továbbra sincs megállapodás a 2010-es bérfejlesztésről.

A BKV a 160 ezer forintnál kevesebbet keresők részére 1-4,6 százalékos bérfejlesztést kínált fel az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlása szerint a bértárgyalásokon kívül.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke - a szervezet aláírta az ajánlást - azt mondta: lesújtónak tartja, hogy a januárban sztrájkoló érdekképviseletek nem írták alá a bérfejlesztési javaslatot, mert ennek a munkavállalók a kárvallottjai.

Közlése szerint most a BKV dönthet arról, hogy azoknak, akik aláírták az ajánlatot, egyéni bérrendezésként megadja-e januárig visszamenőleg a béremelést. Hozzátette: a VTDSZSZ a 160 ezer forintnál többet keresőkre vonatkozóan fenntartja a 4 százalékos bérkövetelést, arról a bértárgyalásokon továbbra is egyeztetnek.

Juracsik Zoltán, a BKV humánpolitikai igazgatója péntekre ígért tájékoztatást az MTI-nek.

Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke közölte: egyetértenek azzal, hogy a 160 ezer forintnál kevesebbet keresőknek meg kell adni az OÉT ajánlása szerinti béremelést, de erről a bértárgyalások keretein belül kell megegyezni. Hozzátette: nem is értik, hogy a BKV miért a bértárgyalásokon kívül ajánlotta fel a bérfejlesztést.

A 2010-es béremelésről hónapok óta tárgyalnak a szakszervezetek a BKV-val, de eddig nem sikerült megállapodásra jutniuk.

A VTDSZSZ február 15-én jelentette be: 4, illetve 4+5 százalékos béremelést követel, s azt kéri, hogy a melegétkezési utalvány - kollektív szerződésben rögzített - havi 6 ezer forintos összegét emeljék fel 8 ezer forintra, a 3 százalékos munkáltatói hozzájárulási körbe pedig a nyugdíj- és egészségpénztári tagság mellé vegyék fel harmadik elemnek az életbiztosítást.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×