eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az MSZP szerint a Fidesz összekacsint a Jobbikkal

Budai Bernadett szerint a Fidesz és a Jobbik között nem szakadt meg a 2006-ban indult kapcsolat, a "Jobbik Orbán Viktor köpönyegéből bújt elő", a két párt azóta is "összekacsint". Az MSZP szóvivője szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a demokratikus értékeket csak az MSZP tudja majd biztosítani az új parlamentben.

Budai Bernadett emlékeztetett rá, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke tagja volt a Fidesz-elnök által életre hívott polgári körnek. Hozzátette: a két párt közötti "állítólagos szakításnak" nincs sok jele.

Ennek alátámasztására Tarlós Istvántól idézett, e szerint a Fidesz fővárosi frakcióvezetője nemrégiben úgy fogalmazott: "amikor a radikális párt azt mondja, ez nincs jól, igaza van, ettől aztán sem nem antiszemita, se nem rasszista, kirekesztő, se más. Vannak közös érdekek és célok, de a módszerekben jelentős különbség van. A legjelentősebb különbség, hogy jelenleg erről a Jobbik csak beszélni tud, a parlamentben ellenzékben beszélni tud, de aki ezt megvalósítani képes, az az Orbán Viktor vezette Fidesz-KDNP."

A szóvivő szerint ezek a mondatok felhívják a figyelmet a Fidesz és Jobbik gondolkodása közötti "közös gyökérre".

Budai Bernadett leszögezte: a két párt közötti együttműködésre példa, hogy a legutóbbi önkormányzati választáson 81 helyen indított a Fidesz közös jelöltet a Jobbikkal; a két párt együttműködésének köszönhetően egy polgármester és 27 önkormányzati képviselő jutott pozícióhoz.

Kiemelte egyebek között: a főváros XXII. kerületében Szabolcs Attila a Fidesz-KDNP-Jobbik támogatásával lett polgármester, a III. kerületben pedig Fejes István, Pauli Antal és Tolnai Zoltán a Fidesz-KDNP-MIÉP-Jobbik-MDF színeiben jutott önkormányzati képviselői mandátumhoz; a Jobbik támogatásával jutott helyi hatalomhoz Cser-Palkovics András és Demeter Ervin. Budai Bernadett szerint Rogán Antal és Bús Balázs is a Jobbik támogatásával lett polgármester; de élvezte a Jobbik támogatását Tarlós István is a főpolgármesteri posztért folytatott küzdelemben.

Ez az együttműködés, ha nem is hivatalosan, de bújtatottan megvan, az értékek, a célok közösek - hangsúlyozta. Az "összekacsintás" továbbra is megvan - mondta, s ezzel összefüggésben Wittner Máriát idézte. A Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta: soha senki nem tett neki szemrehányást a Fideszből azért, mert kiállt a Magyar Gárda mellett, még Orbán Viktor sem. Wittner Mária a Fidesz országos listájának előkelő helyén szerepel - emelte ki Budai Bernadett. Úgy fogalmazott: hiába kettő a zászló, a tábor egy.

A szóvivő azt mondta, hogy a demokratikus értékeket csak egy párt, az MSZP tudja majd biztosítani a parlamentben, a kétharmadra törekvő, "összekacsintó, összejátszó" Fidesz és Jobbikkal szemben csak a szocialista párt lehet az egyensúly.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×