eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Megtilthatják a fővárosi intézményekben a kampányt

Tilos lesz a választási időszakban kampányrendezvényeket tartani a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő intézményekben, ha a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén támogatja a főjegyző javaslatát.

A Tiba Zsolt főjegyző által jegyzett határozati javaslat a 2010. évi országgyűlési és önkormányzati választások tisztasága iránti elkötelezettségére hivatkozva "kinyilvánítja azon igényét", hogy a fővárosi költségvetési szervek "kampánycélokra ne legyenek használhatók".

A Főpolgármesteri Kabinet február 3-i ülésén már támogatta a főjegyzői javaslatot. Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója az MTI-vel akkor azt közölte, támogatják, hogy a közgyűlés egyértelműen mondja ki: a hozzá tartozó intézmények nem használhatóak kampánycélokra.

A mostani javaslat előzménye, hogy a Fővárosi Közgyűlés még októberben úgy döntött, csak az ő (tehát a közgyűlés) hozzájárulásával köthetnek a fővárosi intézmények vezetői megállapodást olyan rendezvény megtartásáról, amelynél egyebek mellett "politikai érzékenységi" kérdések merülnek fel.

Ezzel a testület azt akarta elérni, hogy a fővárosi intézmények ne váljanak "méltánytalan politikai csatározások színtereivé".

A főjegyző ezzel kapcsolatban ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a "politikai érzékenység" fogalma jogilag nincs meghatározva, ezért a döntés nehezen végrehajtható.

Tiba Zsolt ezért tett javaslatot a határozat módosítására, amely egyértelmű helyzetet teremtve lényegében megtiltaná a politikai rendezvényeket a választási időszakokban.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×