eur:
396.96
usd:
356.57
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin

Ismét szakad a hó a fél országban

Intenzív havazás kezdődött a Dunántúlon és Budapesten is péntek reggel, de várhatóan már csak 5 centiméternyi friss hó marad meg. A nyugati országrészben ugyanakkor hófúvások alakulhatnak ki.

Intenzív havazás kezdődött reggel Budapesten a budai oldalon, azonban ennek még a délelőtt vége lehet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat sajtóügyeletese. Legfeljebb 5 centi friss hóra számíthatunk, főleg a hegyekben, Pesten a magasabb hőmérséklet miatt várhatóan nem marad meg a hó. Napközben inkább havas eső valószínű.

A Dunántúlon is havazik, azonban a legtöbb helyen 5 centit meghaladó hóra már nem kell számítani, ugyanakkor a megerősödő északnyugati szél miatt sok helyen kell hófúvásokra számítani.

Járhatatlan egy út Győr-Moson-Sopron megyében

Járhatatlan a Páli és Edve közötti út Győr-Moson-Sopron megyében az éjszakai havazás miatt, a településeket azonban kerülő úton meg lehet közelíteni - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális főmérnökségének ügyeletese.

Juhász Judit elmondta: a megye főútjai havasak, letaposott havasak, a mellékutak havasak. Éjszaka negyven gép tisztította az utakat, a nap folyamán ezek számát növelik, s hómarókat is bevetnek.

A megye egyes részein 30 centiméternyi hó esett, s továbbra is havazik. Az erős szél miatt hófúvásokra kell számítani.

Kapuvár és Csorna térségében, a 86-os főúton kisteherautók és egy üres busz csúszott az árokba az éjszakai órákban. Mentésükben a katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei működtek közre - mondta az igazgatóság ügyeletese. Személyi sérülés egyik balesetnél sem történt - tette hozzá Kanzler Sándor.

Komárom-Esztergom megyében is erős havazás kezdődött pénteken hajnalban, a friss hó vastagsága eléri a tíz centimétert. Az utakat összes gépükkel takarítják a közútkezelők, azonban a fagypont alatti hőmérsékleten a burkolat sok helyen síkos, ezért a diszpécserek óvatos közlekedésre intenek mindenkit.

A megyében jelenleg is havazik, az előrejelzések szerint még 4-5 centiméter csapadék várható. Egyes helyeken, például Kisbér környékén két nap alatt eddig harminc centiméter hó esett. A közlekedést a feltámadó szél is nehezítheti.

Két mellékút járhatatlan Zala megyében

Jegesedés és hóátfúvások miatt járhatatlanok az összekötő utak Tófej és Söjtör, valamint Nemesnép és Baglad között - mondta Magyar Közút Zrt. észak-dunántúli regionális főmérnökségének ügyeletese.

A közútkezelő dolgozói próbálják az utakon feltörni a jeget, de csak nagyon lassan haladnak a munkával. A megye északi területén a mellékutak burkolata havas, ha felerősödik a szél, további hóátfuvásokra lehet számítani.

Busa Csaba, a Zala Volán személyközlekedési igazgatójának tájékoztatása szerint az autóbuszok valamennyi Zala megyei településre el tudnak jutni, de a távolsági járatokon 10-20 perces késésekre kell számítani.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete közölte, hogy Csatár környékén egy félig az árokba csúszott kamion, Csapinál, a régi 7-es főúton pedig egy elakadt hókotró műszaki mentése folyik.

Vas megyében is erősen havazik

Éjszaka tovább romlottak a közlekedés feltételei Vas megyében, ahol péntek reggelig újabb 10-15 centiméternyi friss hó hullott le; változatlanul erős az észak-északnyugati szél, amely hófúvást okoz.

Dávidházy Róbert, a Magyar Közút Kht. regionális ügyeletese elmondta: Vas megyében a főutak mindenütt havasak, nehezen ugyan de járhatóak, a mellékutak viszont síkosak és ezeken több útszakasz továbbra is járhatatlan.

Nem lehet közlekedni, ezért lezárták a Karakó-Jánosháza, a Mersevát-Kemenesszentmárton közötti utat, valamint a Nemeskocs felé vezető bekötőutat. Felszabadult viszont a Söpte-Salköveskút közötti alsórendű út, illetve megtisztították a 86-os számú főutat Szelesténél, de azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a kamionok fel tudnak-e menni a még mindig csúszós emelkedőn, egyelőre ugyanis még nem indult meg a forgalom.

Dávidházy Róbert elmondta, hogy 24 óra leforgása alatt eddig 30-35 centiméternyi hó hullott le Vas megyében, a havat folyamatosan ekézték, de sok helyen már a hómarókat is be kellett vetni, mert az út szélén összetorlódott méteres hófalak miatt nincs hová tolni a havat. A legerősebben Sárvár és Vasvár térségében fúj a szél, itt alakulhatnak ki az utakon hóátfúvások.

Kiss Péter, a Vas Megyei Katasztófavédelmi Igazgatóság ügyeletese elmondta: az éjszaka elakadt kamiont kellett kihúzni Hegyhátsál-Hegyháthodász között, Csákánydoroszlónál egy kamion pótkocsija csúszott az árokba, Tormásligetnél előbb egy kamion akadt el, reggel hat óra előtt pár perccel pedig egy harminc munkást szállító autóbuszt kellett kiszabadítani a hó fogságából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×