INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Demszky megvédte előzetesben lévő főtanácsadóját - a nap legfontosabb hírei

Infostart / InfoRádió
A főpolgármester szerint nem érintett a BKV-val kapcsolatos botrányos ügyekben korábbi főtanácsadója, Mesterházy Ernő. Demszky Gábor elismerte, hogy korábban a városvezetés és személyesen ő is több hibát elkövetett.

A szabaddemokrata politikus a többi között azt mondta: hiba volt, hogy 2007 elején több fontos, a fővárosi céget is érintő döntési hatáskört a közgyűlési bizottságokhoz delegáltak. Hozzátette: emellett nem kellett volna az általa tervezett nemzetközi pályázat kiírása helyett a Hagyó Miklós, akkori főpolgármester-helyettes által javasolt Antal Attilát kinevezni a BKV vezérigazgatójának. Korábban az MSZP fővárosi frakcióvezetője azt mondta: Demszky Gábornak politikai és jogi felelőssége is van a BKV-botrányok ügyében. Steiner Pál szerint nem lehet elfogadni azt az álláspontot, amely szerint a főpolgármester nem tud arról, hogy helyettesi miként látták el a feladatukat.

Bajnai: Stratégiai a magyar-egyiptomi együttműködés


Stratégiainak nevezte a Nabucco-gázvezeték létrejöttével és üzemeltetésével összefüggő magyar-egyiptomi együttműködést a miniszterelnök. Bajnai Gordon, miután Kairóban Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel és Ahmed Nazif miniszterelnökkel tárgyalt, azt mondta: a találkozó jelentőségét erősíti Magyarország jövő év elején esedékes soros uniós elnöksége. Az egyiptomi miniszterelnök hangsúlyozta: Kairó szeretne együttműködni Magyarországgal a Nabucco projekt megvalósításában, és Egyiptom a transzarab vezeték révén gázt is juttatna a vezetékbe. Hozzátette: Egyiptom egyebek mellett a környezetvédelemben, a hulladékfeldolgozásban, a vasútépítésben és a mezőgazdaságban lát lehetőséget magyar beruházásokra.

Orbán Viktor: Fenntartható a nyugdíjrendszer


Fenntarthatónak tartja a jelenlegi nyugdíjrendszert a Fidesz elnöke. Orbán Viktor a Magyar Televízióban azt mondta: lényegében egyetért azzal a kormányállásponttal, amely szerint nincs szükség drasztikus beavatkozásra. Úgy vélte: nem kell más modellekre áttérni, a mostani szisztémát még körülbelül 30 évig lehet működtetni. A volt miniszterelnök szólt arról is, hogy április 11-éig a jobboldalnak, a magyar középerőknek nem szabad mással foglalkozniuk, mint a választások megnyerésével. Orbán Viktor óva intette a Fidesszel szimpatizáló választókat szavazatuk megosztásától, szerinte ugyanis annak az lenne a következménye, hogy nem lenne olyan különbségű jobboldali fölény, amellyel a változásokat végre lehetne hajtani.

Uniós támogatás a makói kórháznak


Uniós támogatással új sürgősségi osztályt alakítanak ki a makói dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézetben - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás elmondta: a mintegy 300 millió forintos beruházás a jövő év közepére készül el. Baráth Lajos, a kórház főigazgatója közölte: a 24 órás működésű, hatágyas osztály kialakításához 268 millió forintos támogatást nyert az intézmény. Hozzátette, hogy az összegből egyebek mellett korszerűsítenek egy helikopter leszállót, illetve mintegy 170 millió forintból modern eszközöket vásárolnak.

Megállapodtak a béren kívüli juttatásokról


Megállapodás jött létre a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottsága és a kormány között. Ennek értelmében a kabinet megemeli 42 ezer rendőrségi dolgozó béren kívüli juttatásának összegét. A demonstrációs bizottság tájékoztatása szerint a többi között ígéretet kaptak arra is, hogy újra napirendre kerül a szolgálati viszonyt szabályozó törvény módosítása, valamint kilátásba helyezték a korábban bezárásra ítélt dobogókői és balatonlellei üdülők működési feltételeinek biztosítását.

Ismét emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdán bruttó három forinttal emeli a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát a Mol - értesült piaci forrásokból a távirati iroda. Az olajtársaság három hete bruttó két forinttal csökkentette a benzin és három forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A mostani emeléssel a benzin átlagára 318 forintra emelkedik, a gázolajé 294 forint marad.

Brüsszeli figyelmeztetés

Az Európai Bizottság levélben figyelmeztetett nyolc uniós tagállamot - köztük Magyarországot - a szálló por elleni intézkedések hiányosságai miatt. A testület emlékeztet arra, hogy a legfeljebb 10 mikrométer átmérőjű szemcséket tartalmazó porszennyezésnél 2005 óta kellene ügyelniük a tagországoknak annak az előírásnak a betartására, hogy az éves átlagérték nem növekedhet 40 gramm/köbméter fölé, a napi érték pedig évente legfeljebb 35 napon haladhatja meg az 50 gramm/köbmétert.

Janukovics nyerte az elnökválasztást

Ukrajnában a szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága alapján már biztos, hogy Viktor Janukovics nyerte az elnökválasztás második fordulóját - közölte a központi választási bizottság. A legutóbbi tájékoztatás szerint az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője a voksok 48 és fél százalékát szerezte meg, míg Julia Timosenko miniszterelnököt a szavazók 45,9 százaléka támogatta. Az elnökválasztás második fordulóján a részvételi arány elérte a 70 százalékot, ez négy százalékponttal magasabb, mint az első fordulóban.

A címlapról ajánljuk