INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Nincs egyetértés a nyugdíjrendszer átalakításáról

Infostart / InfoRádió
Egyáltalán nincs egyetértés a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal tagjai között, hogy hogyan kellene átalakítani a magyar nyugdíjrendszert - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Simonovits András matematikus-közgazdász, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal tagja.

Nincs egyetértés a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal tagjai között a magyar nyugdíjrendszer átalakításáról - közölte Simonovits András, a testület tagja.

A matematikus-közgazdász kiemelte, a magyar rendszer nagyon hasonlít a kontinentális nyugdíjrendszerekhez, ahol szigorú összhang van az életpálya során befizetett nyugdíjjárulék és a kifizetett nyugdíjak között. Egy másik típusba az angol, a holland és az amerikai rendszer tartozik, ahol minél kisebb a kereset, a nyugdíj annál nagyobb lesz a keresethez képest.

Többen azt tanácsolják a kerekasztal tagjai közül, hogy a jelenlegi nyugdíjak felét mindenki kapja meg, ez átlagosan 40 ezer forint, a maradékot pedig a keresetek szerint osszák el.

Egy másik vélekedés pedig azt javasolja, hogy hosszútávon meg kell szüntetni a kötelező nyugdíjrendszert, és adóból fedezni, hogy jelenlegi áron 40 ezer forint alapnyugdíj maradjon meg, ezen felül mindenki magának takarékoskodjon - fejtette ki Simonovits András.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk