eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Nincs egyetértés a nyugdíjrendszer átalakításáról

Egyáltalán nincs egyetértés a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal tagjai között, hogy hogyan kellene átalakítani a magyar nyugdíjrendszert - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Simonovits András matematikus-közgazdász, a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal tagja.

Nincs egyetértés a Nyugdíj és Időskor Kerekasztal tagjai között a magyar nyugdíjrendszer átalakításáról - közölte Simonovits András, a testület tagja.

A matematikus-közgazdász kiemelte, a magyar rendszer nagyon hasonlít a kontinentális nyugdíjrendszerekhez, ahol szigorú összhang van az életpálya során befizetett nyugdíjjárulék és a kifizetett nyugdíjak között. Egy másik típusba az angol, a holland és az amerikai rendszer tartozik, ahol minél kisebb a kereset, a nyugdíj annál nagyobb lesz a keresethez képest.

Többen azt tanácsolják a kerekasztal tagjai közül, hogy a jelenlegi nyugdíjak felét mindenki kapja meg, ez átlagosan 40 ezer forint, a maradékot pedig a keresetek szerint osszák el.

Egy másik vélekedés pedig azt javasolja, hogy hosszútávon meg kell szüntetni a kötelező nyugdíjrendszert, és adóból fedezni, hogy jelenlegi áron 40 ezer forint alapnyugdíj maradjon meg, ezen felül mindenki magának takarékoskodjon - fejtette ki Simonovits András.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×