eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az elnök szerint az idén kiemelkedően erősek a dokumentumfilmek

A szemletanács elnöke szerint a 41. Magyar Filmszemle versenyprogramjában a kisjátékfilmes szekció kínálata a legkiemelkedőbb, de minden kategóriában akadnak kiváló filmek; Novák Emil a kedden kezdődő és február 8-ig tartó mustra kapcsán nyilatkozott.

"Nagyon jó az idei filmtermés, számos olyan kincset rejt a versenybe szálló 95 alkotás, amelyet mindenképpen érdemes megnézni" - fogalmazott a rendező-operatőr, aki 2009 után másodszor tölti be a szemletanács elnöki posztját.

Személyes véleményének hangot adva elmondta: kiemelkedően erősnek érzi az idei dokumentumfilm- és a kisjátékfilmtermést.

"Nagyon sok alkotás érkezett, az utóbbi kategóriába mintegy 180 film. Végül negyvenórányi anyagot válogatott az előzsűri a programba" - emelte ki Novák Emil. Hozzátette: a versenybe került 33 kisjátékfilm között számos alkotás akad, amit ő is szívesen leforgatott volna.

Arra a kérdésre, miszerint felfedezhető-e valamiféle közös nézőpont, témaválasztás a versenyprogramba került filmek közt, az elnök nemmel felelt. Mint mondta: még nem állt módjában valamennyi filmet megtekinteni, ugyanakkor szerinte általánosságban megállapítható, hogy a fiatalabb korosztály inkább vonzódik a műfaji filmek felé, mint a szerzőiekhez.

"Természetesen vannak vissza-visszatérő hangulatok, például számos dokumentumfilmest a mai, gyorsan változó kor problémái foglalkoztatják. Mindemellett sok klasszikus műfajú film is akad, például riport- vagy portréfilmek, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a dokumentumfilmes program" - sorolta az elnök.

A tévéfilmes szekció kapcsán arra az álláspontra helyezkedett, hogy a műfajban születő alkotások ma még összehasonlíthatatlanok a komoly filmes iparral rendelkező országok termésével.

"A szakma szándéka az, hogy ezt a műfajt feltámassza. Sajnos Magyarországra jellemző, hogy sokszor belekapunk valamibe, amit aztán látványos siker hiányában abba is hagyunk" - fogalmazott Novák Emil, aki szerint hosszú távú tervezéssel, kitartással a tévéfilmek terén is áttörést lehetne elérni. Az elnök hozzátette: a szakma érzi a filmkészítési szándékot a köztelevíziók részéről, ugyanakkor a filmesek tisztában vannak azzal, hogy a Magyar Televíziónak és a Duna Televíziónak is nagyon korlátozottak az anyagi lehetőségei.

Novák Emil az idei filmszemle legfontosabb tradíciójának a külföldi vendégek meghívását nevezte; mint mondta, több mint száz filmes szakember érkezik a február 2-án kezdődő mustrára.

"Itt lesz több A-kategóriás filmfesztivál szervezője, előválogatója, valamint számos európai és tengerentúli filmes szakíró" - mondta a rendező-operatőr, aki szerint a filmszemle változatlanul a magyar filmszakma legfontosabb bemutatkozási lehetősége.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×