INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Oktatási ombudsman: az osztálytermekbe tilos kamerát szerelni

Infostart / InfoRádió
Az iskolai erőszak megszüntetésére nem lehet megoldás a kamerák felszerelése, mivel erre a jogszabályok eleve nem adnak lehetőséget, mondta Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa egy az adatvédelemről és a kamerás megfigyelésről szóló konferencián. Hozzátette, az iskolai erőszak problémáját nem lehet kizárólag pedagógiai eszközökkel megoldani.

Az oktatási ombudsman szerint már az is bizalmatlanságot szül, ha a szülő sms-ben értesítést kap arról, hogy gyermeke milyen érdemjegyet kapott az iskolában. Az azonban különösen problematikus, ha az osztálytermekbe térfigyelő kamerák kerülnek.

Aáry Tamás Lajos az InfoRádióban elmondta: az iskola falán kívülre, biztonsági okokból felszerelhetők az ipari kamerák, az osztálytermekbe azonban nem.

Az oktatási jogok biztosa szerint a megoldás hosszú távon, társadalmi összefogással történhet. Mivel az iskolai erőszak problémája elsősorban nem pedagógiai probléma, ha pusztán pedagógiai eszközökkel vesszük fel vele a versenyt, nem érhetünk célt. Ha kizárólag a tanárokról várunk megoldást, a kudarc eleve kódolt.

Aáry Tamás Lajos szerint a többi mellett orvosok, civilek vagy például az egyház együttes fellépésével lehet hosszú távon megelőzni az iskolai erőszakot.

Hanganyag: Litauszky Balázs


A címlapról ajánljuk