eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mi mindenért fizetünk többet februártól?

Februártól emelkedik a távolsági busz és a vonatjegy ára. Azt, hogy az autópálya-matrica ára nőhet-e, egyelőre nem tudni, az viszont biztos, hogy hétfőtől drágább lesz a lottószelvény.

Februártól infláción felül emelik áraikat a távolsági buszközlekedés üzemeltetéséért felelős cégek és a MÁV. A vasúti és helyközi buszjegyek 15, a bérletek árai pedig átlagosan 10 százalékkal nőnek. Az áremelés mellett egy új jegytípust is bevezetnek, az úgynevezett regisztrációs jegyet, ilyet azok kapnak, akik díjmentes utazásra jogosultak, tehát a 6 évnél fiatalabb gyermekek, a 65 évnél idősebbek, illetve a vasutasok és a Volán dolgozói.

A tervek szerint legkésőbb február végéig minden szolgáltató bevezeti az új jegytípust, ahogy a technikai hátteret sikerül biztosítani hozzá. A regisztrációs jegy az utazás időpontját, az indulási és célállomás nevét tartalmazza majd. Erre a típusú jegyre azért van szükség, hogy a helyközi közlekedéshez kapcsolódó utazási és finanszírozási igényeket felmérjék. A kedvezményrendszer egyelőre nem változik, ahogy a szolgáltatás színvonala sem javul.

Egyelőre nem változik az autópálya-matricák ára, korábban úgy volt, hogy februártól lesz áremelés. A döntést a Közlekedési Minisztérium hozhatja meg. Úgy tudjuk, a változás előtt néhány nappal elég értesíteni az Állami Autópálya-kezelőt. A cég szerint egyébként indokolt lenne a drágítás, mert, mint mondják, a szomszédos országoknál olcsóbbak a tarifák, így az onnan érkező kamionosok úgy veszik igénybe a jó minőségű magyar utakat, hogy akár tankolás nélkül végig tudnak autózni az országban.

Biztosan drágul a lottószelvény. Februártól az eddigi 200 forint helyett 225 forint lesz az ötös, a hatos és a skandináv lottó díja, mert emelkedtek a gyártási és működtetési költségek, így például az energia- és alapanyagárak.

Jó hír viszont az üdülési csekkel rendelkezőknek, hogy abból már mozijegyet és autópálya-matricát is vásárolhatnak, de fordíthatják a felnőttképzés finanszírozására, könyvtári és internet-szolgáltatás igénybevételére, sétarepülésre és egészségbiztosítási szolgáltatásokra is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×