eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Forsense: Minden negyedik választó örülne a kétharmados többségnek

A választópolgárok relatív többsége szerint jót tenne az országnak, ha egy párt kétharmados többséget szerezne a parlamentben és nagyobb mozgástere lenne a törvényalkotásban - derül ki a Forsense vizsgálatból. A Fidesz számára kedvező véleményklíma azonban nemcsak az MSZP és a parlamentbe jutásra esélyes kisebb pártok számára jelent kihívást, de a legnagyobb ellenzéki erő mozgósító képességét is próbára teheti a kampányban.

Januárban az összes megkérdezett háromnegyedének véleménye szerint a legnagyobb ellenzéki párt már biztos befutója az országgyűlési választásoknak - ez hat százalékos növekedést jelent decemberhez képest. A választópolgárok egyötöde abban is biztos, hogy a Fidesz kétharmados többséget szerez a parlamentben, további 28 százalék pedig valószínűnek tart egy ilyen alternatívát.

Az áprilisi voksolás egyik nagy kérdése, hogy a Fidesz számára rendkívüli módon kedvező véleményklíma, a biztos győztes pozíciója hogyan befolyásolja majd a különböző választói csoportok aktivitását, milyen mozgósító energiákat szabadít fel, vagy épp altat el a választópolgárok tömegeiben.

A korábbi választásokon egy politikai párt kétharmados győzelme nem merült fel valós alternatívaként, így a válaszolók 21 százaléka, tapasztalat híján, bizonytalan a kérdés megítélésével kapcsolatban. Ugyanakkor a kérdésben megfogalmazott válaszokból, de más megoldások lehetséges fogadtatásából is kitűnik, hogy a választópolgárok keresik a megoldást arra, miként lehetne az országot kimozdítani jelenlegi állapotából.

Az összes megkérdezett 42 százaléka gondolta úgy, hogy a parlamenti választások alkalmával valamely párt által elért kétharmados többség, ami nagyobb mozgásteret jelent a törvényalkotásban - lehetővé teszi az alkotmány módosítását, illetve nem kényszeríti kompromisszumra a győztes politikai erőt - jó irányba terelheti az ország jövőjét. Valamivel kevesebben vannak azok (38 százalék), akik szerint ez inkább veszélyeket rejt magában.

A kétharmados parlamenti többségről alkotott lakossági vélemények alapján az látható, hogy igazodva támogatott pártjuk lehetőségeihez, legnagyobb arányban a Fidesz (65 százalék) potenciális szavazói tartják kívánatosnak ezt az opciót. Az MSZP szimpatizánsok körében 28, míg a Jobbik szavazók körében 42 százalék azok aránya, akik szerint jó lenne az ország jövője szempontjából, ha valamely párt kétharmados többséget szerezne a következő választásokon.

A szocialista szavazók tartanak a Fidesz kétharmados győzelmétől

A válaszadók közel fele (46 százaléka) gondolja úgy, hogy a Fidesz kétharmados győzelme jó lehetőség az ország jövőjének szempontjából, míg 34 százalékuk érezi ezt kockázatosnak. Természetesen a Fidesz szavazók túlnyomó többsége (82 százaléka) kedvezőnek tartja ezt az opciót, míg legnagyobb arányban az MSZP-re voksolók látnak veszélyeket egy ilyen választási eredményben. (72 százalék).

A jobbikosok körében közel azonos méretű a két csoport: 44 százalékuk pozitívnak tartaná, 46 százalékuk kockázatosnak érzi a legnagyobb ellenzéki párt ilyen arányú győzelmét. A pártválasztásukban bizonytalanok között kis többségben vannak azok, akik inkább tartanak a Fidesz kétharmados győzelmétől (39 százalék), szemben azokkal, akik ezt jó lehetőségnek tartják (30 százalék), bár ebben a csoportban legnagyobb a kérdéssel kapcsolatban bizonytalanok aránya.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×