eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Tölgyessy: Magyarország a Föld legelégedetlenebb országa

Magyarország húsz-harminc év alatt az egyik legelégedettebb országból a Föld egyik legelégedetlenebb országává vált - mondta Tölgyessy Péter a Magyar Rádióban hétfő reggel. Húsz éve még mi voltunk a régióban a legjobbak, tíz éve már csak átlagos volt a teljesítményünk, 2006-tól pedig egyértelműen a legrosszabbak közé kerültünk.

Az alkotmányjogász úgy látja, a magyar piacosítás előbbre járt, mint a szomszédoknál, ezért előbb jöttek a válságok is, a gazdaság húzóerői pedig mostanra elfáradtak, amit tetéztek a politika és a gazdaság hibái is. A többpártrendszert elfogadtuk ugyan, de nem tudtuk értékén becsülni, a reformokról pedig ma is úgy gondolkodunk, hogy nem segítenek, csak akkor jönnek, ha baj van, és csak rosszat hozhatnak.

Mindehhez hozzájárultak a magunkkal hurcolt történelmi sebek is, aminek eredményeként még mindig nem bízunk saját erőnkben, felülről várjuk a segítséget, a biztonságot, a boldogulást, ám eközben az államot semmire nem becsüljük, megvetjük, és ott csaljuk el az adót, ahol tudjuk. Így aztán a magas adókulcsok ellenére a befizetések nagyon alacsonyak, az adóelkerülés pedig mára olyan mértéket öltött, hogy a társadalom jövedelmi viszonyait is alakítani képes.

Tölgyessy Péter szerint az országban a bizalomhiány mára általánossá vált, a közjóban nem hiszünk, legfeljebb a családunkban, és talán csak a települési érdekeket fogadjuk el sajátjuknak. Nem hiszünk a tanulásban, a munkában, a jogban, a hivatalos intézményekben, az összefogásban sem, és abban sem, hogy magunk uralnánk sorsunkat, a sikert szerintünk egyedül az ügyeskedés, a kíméletlenség hozhatja meg.

A különbségek eközben óriásira, 8-9-szeresére nőttek az alsó és felső fizetések között, orientációs mércék híján pedig ezt a differenciát nem vagyunk képesek elfogadni, a társadalom ezért egyre inkább a szélekre húz. Tovább nehezítette a dolgunkat az óriási fogyasztásközpontúság, ami már a Kádár-korszakban megjelent, és az átmenet után is itt maradt, és aminek nyomán a vállalkozói rétegben ma is sokkal kisebb az aktív tőke aránya a személyes javakéhoz képest, mint Nyugat-Európában. A rossz megtakarítási hányad miatt folyamatosan óriási kölcsönökre szorultunk, a külföldi tőkét tartottuk megváltónak, ám az jórészt csak betanított munkát és alacsony bért hozott. Emiatt sokan nyugdíjba menekültek, és munkahelyek százezreit veszítettük el, úgy, hogy mostanra nagyon kicsi az esély visszakerülni a munka világába.

A megoldás Tölgyessy Péter szerint csak az lehet, ha erőszakos hittérítés nélkül újra megtaláljuk a saját értékvilágunkra alapozódó magyar modellt. Emellett a közhatalom bizalmát vissza kell szerezni, úgy, hogy a köz szereplőinek is példát kell mutatniuk. Így biztosan nem mehet tovább, de minden választás a reményt is adja - zárta Tölgyessy Péter.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×