eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Az SZDSZ elnöke az MDF-fel és a Tisztelet Társaságával szövetkezne

Ha a választásokra létrejön az úgynevezett demokratikus közép, az nem az önálló SZDSZ végét jelenti, ugyanis az a cél, hogy a szabad demokraták jelenlegi bázisából kiindulva megerősödjön a párt - nyilatkozta a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke. Retkes Attila elmondta, többek közt az MDF-fel, a Centrum Párttal és a Tisztelet Társaságával is tárgyalnak az együttműködésről.

A politikus kijelentette, hogy tavaly nyáron azért vállalta el az SZDSZ vezetését, hogy továbbra is legyen olyan parlamenti erő, amelyre a liberális választók szavazhatnak.

Hangsúlyozta: az a célja, hogy megerősítse az önálló SZDSZ-t, és hogy visszaállítsa a párt hitelességét.

Retkes Attila hozzátette, emellett viszont az utóbbi hetekben felmerült annak lehetősége, hogy létrejöhet egy olyan demokratikus középerő, amely a 10 százalék vagy afölötti választási eredményt is képes lenne megcélozni és a meggyengült MSZP mellett parlamenti ellensúlyt tudna képezni a Fidesszel és a Jobbikkal szemben.

Szavai szerint ennek a célnak a jegyében több párttal is zajlanak a tárgyalások, mert az MDF-hez hasonlóan az SZDSZ is meghirdette a nyitás politikáját.

A pártvezető konkrétan az MDF-et, a Centrum Pártot és a Tisztelet Társasága nevű civil szervezetet nevezte meg. Hozzátette, hogy a pártok és civil szervezetek külön-külön egyeztetnek a többi féllel. Véleménye szerint ugyanis korai lenne megmondani, hogy kik lesznek benne az úgynevezett demokratikus középben.

Retkes Attila úgy látja, ennek létrejötte nem az önálló SZDSZ végét jelentené, ugyanis az a cél, hogy a szabad demokraták jelenlegi bázisából kiindulva a párt megerősödjön. Kijelentette, hogy az elmúlt időszakban a párt sikertelensége a kormányzásból fakadó elutasítottságnak köszönhető, az ebből való továbblépést a sikertelen politikáját végigvivő SZDSZ-es vezetők által folytatott "utóvédharcok" gátolták.

A közös országos és területi listán való indulásról viszont azt mondta, hogy ez a kérdés "egyelőre még nincs kinyitva, ezeknek a napoknak a kérdése, hogy az egyéni jelöltek kérdésében megállapodásra tudunk-e jutni". Retkes Attila szerint ugyanis az a cél, hogy ha létrejön az együttműködés, akkor az úgynevezett demokratikus közép jelöltjei minél több helyen szerezzék meg legalább a harmadik helyet.

Az MTI felvetésére, hogy ennek csak egy közös lista esetén lehetne jelentősége a töredékszavazatok miatt a pártelnök azt felelte, "ezzel kapcsolatban most csak annyit mondhatok, hogy a cél a szavazatmaximalizálás, ha ez a megállapodás létrejön, akkor ennek érdekében igyekszünk a legracionálisabb megoldást létrehozni".

Megjegyezte, hogy a megállapodás létrejöttét viszont nem a következő néhány napra várja, mert véleménye szerint a szövetségben érintett feleknek később kell majd dönteniük a közös listáról.

Kitért arra is, hogy a tárgyalásoknak - amelyek elmondása szerint nemcsak a pártok legfelsőbb vezetése, de a megyei szervezetek között is zajlanak - most már a nyilvánosság előtt kell folytatódniuk.

Arra a kérdésére, hogy hajlandóak lennének-e valamelyik másik párt neve alatt futó listán indulni, alapelvnek nevezte, hogy az SZDSZ-nek a saját identitásával kell megjelennie a kampányban. Egyúttal határozottan cáfolta, hogy "néhány parlamenti helyért beolvadnánk az MDF-be".

Retkes Attila nem kívánta kommentálni Lévai Zoltánnak, az MDF budapesti elnökének nyilvánosságra került levelét. Ebben a politikus azt írta pártja elnökségének, hogy "az SZDSZ által megfogalmazott és kért feltételek a párt önállóságát, identitását veszélyeztetik, esetleges elfogadása esetén nem látjuk biztosítva a fővárosi szervezetek és az MDF érdekeit, így számunkra az elfogadhatatlan". Retkes Attila annyit mondott csupán, hogy ezek a vélemények általában a belső pártközvéleményének szólnának.

Arra a felvetésre, hogy a sajtóban megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a parlamentből való kiesés következtében az SZDSZ elveszítheti azokat az épületeit, amelyekre hitelt vett fel, azt mondta, a párt vagyona fedezetet nyújt a hitel törlesztésére. Kijelentette, hogy a nyáron olyan felelős gazdálkodásra tértek át, amelynek következtében mintegy 200 millió forinttal csökkent a párt adóssága.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×