INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Vége a BKV-sztrájknak, megszületett a megegyezés

InfoRádió / MTI
Nem sokkal 17 óra után megkezdődött az egyeztetés a sztrájkot hirdető 14 szakszervezet és a BKV menedzsmentje között a kollektív szerződésről a cég Akácfa utcai székházában. Negyed tíz körül megszületett a megállapodás.

A tárgyalások megkezdése után pár perccel 20 perc szünetet rendeltek el, de ennek okáról az ülésről kijövő Tomasitz István, a BKV megbízott jogi igazgatója nem kívánt nyilatkozni.

Az egyeztetést Kocsis István, a BKV vezérigazgatója vezeti, jelen van a sztrájkbizottság részéről Nemes Gábor szóvivő is, aki az elmúlt napokban ismeretlen okokból nem jelent meg a tárgyalásokon.

Szombaton késő estig tartottak a tárgyalások a BKV székházában, amelyet követően Kocsis István vezérigazgató azt mondta: közeledtek az álláspontok és közel állnak a megegyezéshez. Mindkét fél részéről érkeztek új ajánlatok, de ezek tartalmáról akkor nem kívánt nyilatkozni.

Földényi György, a sztrájkbizottság elnöke a szombati egyeztetés után újságíróknak elmondta: megpróbálják összefésülni a BKV ajánlatát, illetve a szakszervezetek felvetéseit, és vasárnap megállapodhatnak.

Este negyed tízkor megállapodott a BKV vezetése a sztrájkoló szakszervezetekkel a kollektív szerződésről, így éjféltől végetér a munkabeszüntetés. 

Kocsis István, a közlekedési társaság vezérigazgatója a tárgyalások után elmondta: az új ajánlat mindkét fél számára elfogadható és a BKV tartani tudja az üzleti tervben elfogadott kiadásokat. Úgy fogalmazott: megtalálták azokat a a csatornákat, amelyeken keresztül a szakszervezeteknek meg tudják adni azt, amit követelnek, de ennek tartalmáról a bértárgyalásokon állapodnak meg.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a tárgyalás után elmondta: megegyeztek a béren kívüli juttatásokról, így a többi között továbbra is jár az évi 45 ezer forintos ajándékutalvány, emellett pedig a 6 ezer forint értékű étkezési utalvány.

14 szakszervezet kedden hirdetett sztrájkot, emiatt folyamatosan kiszámíthatatlan volt a buszok és villamosok közlekedése, valamint nagyobb követési időkkel jártak voltak a HÉV szerelvények is.

A címlapról ajánljuk