eur:
392.63
usd:
366.46
bux:
66796.85
2024. április 26. péntek Ervin

Tarlós: Nincs bennem vad vágy, hogy előássak valamit Demszky ellen

Tarlós István szerint a jelenlegi 67 fős Fővárosi Közgyűlést 35 fősre lehetne csökkenteni akár már idén ősztől is. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője az MTI-nek adott interjújában a sokat emlegetett elszámoltatásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: "nincs benne vad vágy" az iránt, hogy például Demszky Gábor főpolgármesterről "előásson valamit", de ha felhatalmazást kap Budapest vezetésére, jogászcsapattal fogja vizsgáltatni a létező szerződéseket.

Tarlós István kifejtette: a választási kampányban a budapesti kerületek tartoznak hozzá, és nagyjából a szociális népszavazási kampányban bevált technikákat fogja alkalmazni, amelyeknek egyik legfontosabb eleme az emberekhez való közeledés. A politikus elmondta: lesznek nagygyűléseik, de szerinte - ahogyan az eddigi kampányokban is tette - először azok közé az emberek közé kell elmenni, akiknél barátságtalanságra, ellenségességre lehet számítani.

Kampánya egy speciális kampány lesz, mert - mint mondta - vissza kell adni a budapestieknek a tőlük ellopott illúziót, azt, hogy a város lehet rendezett és "rendszerelvűen" működő - mondta a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Ezt illusztrálni is fogják adatokkal, tényekkel és a szocialisták 15 éves működésének bemutatásával. Tarlós István szerint ugyanis a városvezetés, de "különösen az önmagukat szocialistának minősítők" rendkívül szelektíven alkalmaznak adatokat, iratokat, tényeket.

A lehetséges választási eredményekkel kapcsolatban a frakcióvezető kiemelte: optimális eredményre - arra, hogy mindenhol győzhetnek - nem szokott számítani, "ellenben egy komoly győzelemre érdemes kalkulálni, és dolgozni érte".

Véleménye szerint egyre nyugodtabban, intenzívebben kell dolgozni, nem szabad vitába szállni "képtelen állításokkal", hiszen a budapesti szocialisták ilyenekkel igyekeznek a városlakókat félrevezetni. A Fidesz fővárosi listáját, illetve az ő helyét firtató kérdésre azt mondta: ez őt nem foglalkoztatja, nem tudja, nem kérdezett rá soha. Arra készül hosszú évek óta, hogy Budapest főpolgármestere legyen - jegyezte meg.

Arra, hogy miként vélekedik egy MDF-SZDSZ együttműködésről, úgy válaszolt: "nem becsülök le senkit", de szerinte ha az önkormányzati választásokra az MSZP össze is fog e "konglomerátummal", akkor sem lesz a Fidesz rosszabb helyzetben, mint 2006-ban. "Eklektikus mutatványba - egy ideológiai kavalkádba - igyekeznek összegyűjteni egy csomó bukott politikust" - fogalmazott.

Álláspontja szerint a Fővárosi Közgyűlésben június után lényeges ügyekben döntések már nem születhetnek. "Most is tapasztalni már olyan lépéseket, amelyekkel a fővárosi városvezetés kényszerpályára helyez ügyeket, nem törődik azzal, hogy mennyibe kerül mindez a városnak, és hogy egy új városvezetés mit fog azokkal kezdeni" - magyarázta.

A város érdekét szolgáló ügyekben nem lesznek destruktívak, de abban nem lesznek partnerek, hogy az utolsó hónapokban "politikai kármentést végezzenek" - emelte ki Tarlós István.

A sokat emlegetett, az esetleges Fidesz-győzelem után következő elszámoltatással kapcsolatban úgy vélekedett: ha főpolgármester lesz, nem azzal fogja tölteni az idejét, hogy keressen valamit Demszky Gábor ellen; "bennem nincs olyan vad vágy, hogy minden áron előássak itt valamit, és valakiknek álmatlan éjszakákat okozzak. (...) Ezt nem tervezem, erre nem vagyok alkalmas". Ugyanakkor leszögezte: megválasztása esetén egy nem túl nagy, de szakmailag nagyon erős jogászcsapatot állít fel, hiszen "ha valami a munka során a fejemre esik, nem akarom, nem is tudom elfordítani a fejem". Kifejtette: meg akarja akadályozni, hogy egy új vezetésnek egyes számlák, szerződések miatt kelljen magyarázkodnia; az el nem végzett munkákat, meg nem alapozott számlákat pedig nem engedi majd kifizetni. Hozzátette azt is, ha kiderül, hogy ezeket a szerződéseket rosszhiszeműen kötötték meg, annak lehetnek jogi következményei.

A Fidesznek a kisebb államról szóló terveit firtató kérdésre azt válaszolta: szerinte a Fidesz elszánt, és a többi párt is nehezen tudná megtenni, hogy ne szavazza meg a csökkentést. A jelenlegi budapesti 67 fős közgyűlést szerinte 35 fősre lehetne csökkenteni, ezzel kapcsolatban nem találkozott még ellenvéleménnyel. Az ősszel felálló új közgyűlés már akár ezzel a csökkentett létszámmal működhetne - mondta.

Arra a kérdésre, hogy szerepel-e a Fidesz hosszú távú tervei között a parlamenti és az önkormányzati választások időpontjának eltolása különböző évekre, azt válaszolta: folyik ilyen irányú gondolkodás, és ez a lépés logikus is lenne, de csak a távlati célok között szerepel. "Azt tanácsolnám a szocialistáknak: ne reménykedjenek abban, hogy ezt a fővárosi ciklust meghosszabbíthatják" - tette hozzá. A két választás idei eltolása szerinte idén még kizárt, de személy szerint elképzelhetőnek tartja, hogy a következő önkormányzati ciklus már 5-6 éves legyen.

Tarlós István úgy látja, a kétszintű önkormányzati rendszer megbukott Budapesten. Hozzátette: több elképzelés fut a változtatással kapcsolatban, de egy új közigazgatási rendszer felállításához a kétharmados önkormányzati törvényen kívül legalább fél tucat törvényt kellene módosítani. Személyes véleménye az, hogy egy teljesen új közigazgatási modell - amelyben akár kevesebb kerület van - legfeljebb a következő utáni ciklustól lehet életképes.

Tarlós István esetleges főpolgármesterré választása utáni három első intézkedése közé sorolta a pénzügyi helyzetről, a kötelezettségvállalásokról készítendő leltárt, hogy a mai ellenfelei ne próbálják fél év múlva "a nyakába varrni" nemcsak azt, amit elmulasztottak, hanem azt is, amit az ő embereik esetleg elloptak.

A második lépés a pénzügyi helyzet stabilizálása lenne, a harmadik pedig a működési feltételek biztosítása, a beruházások áthangolása és új városházi, illetve belső működési struktúra kialakítása.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×