INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Bíró Zoltán: Az MDF-ben teljes a politikai és erkölcsi züllés

Infostart / InfoRádió
Bíró Zoltán, az MDF alapítója szerint az MDF és az SZDSZ választási szövetsége teljes politikai és erkölcsi züllést jelent. Az irodalomtörténész reméli, hogy a tavaszi országgyűlési választásokon két párt politikusai együtt sem tudják elérni a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos támogatottságot.

Az elmúlt két évtizedben a Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége általában szemben állt egymással, ez a mostani helyzet, amikor a két párt összeforrt, sajátos. Végső soron annak a következménye, hogy a két párt 1990-ben megkötötte a kormányozhatóságot biztosító paktumot: akkor erőteljes közeledés indult meg, ami a Dávid Ibolya irányítása alatt teljesedett be - mondta az InfoRádiónak Bíró Zoltán, az MDF egykori alapítója.

A demokrata fórum első elnöke hozzátette: a paktum létrejöttével az SZDSZ akkor igen komoly hatalmat nyert, annak ellenére, hogy nem volt kormányzópárt.

Nem csak arról van szó, hogy az MDF szövetségre lép egy másik párttal, hanem arról is, hogy a vezetés "begyűjt oda mindenféle embert Bokros Lajostól Debreczeni Józsefig, amiből nagyon zavaros képlet kerekedhet ki. Ennek egyetlen markáns vonása van, a teljes politikai és erkölcsi züllés" - magyarázta Bíró Zoltán.

Amennyiben az MSZP és a mögötte álló nemzetközi hálózat hajlandó nagy összegeket áldozni a szövetségre, a két párt elérhet némi sikert - mondta az irodalomtörténész, megjegyezve: "Azt remélem, hogy ezen a választáson nem tudják átlépni az öt százalékos küszöböt, ha mégis, akkor a parlamentben erodálódnak tovább. Ha nem így történne, az a nemzet számára katasztrófa lenne."

Hanganyag: Sigmond Árpád


A címlapról ajánljuk