eur:
389.49
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nincs megállapodás, folytatódik a BKV-sztrájk

A délelőtti tárgyaláson sem született megállapodás a BKV vezetése és a szakszervezetek között, így folytatódik a munkabeszüntetés.

Megrekedtek a tárgyalások a BKV vezetése és a sztárjkbizottság között. A félórás tárgyalás után kiderült, hogy a felek nem terjesztettek elő új javaslatokat, az ismert álláspontok nem közeledtek egymáshoz.

A tárgyalások holnap délelőtt tíz órakor folytatódnak.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója korábban az InfoRádióban azt mondta: a menedzsment szakszerű, reális és korrekt ajánlatot tett a BKV a szakszervezeteknek, és a tárgyalások során elment a finanszírozhatóság határáig, ha a kollektív szerződést aláírják, akkor évente fél millió forint nettó fizetéssel kap többet egy átlagos dolgozó. Eddig 4200-an írták alá a kollektív szerződést, 5700-en nem, 2000 dolgozó pedig nem tagja szakszervezetnek - tette hozzá.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője viszont állítja: a szakszervezeti javaslat szerint 700 milliós megtakarítása lenne a BKV-nak, ezért is érthetetlen, hogy miért nem fogadják el a kompromisszumos javaslatot.

Nemes az MTI-nek elmondta: a BKV vezetése bemutatta nekik a kormánnyal kötött szándéknyilatkozatot, amelyben nem találtak utalást arra, hogy a munkavállalók szociális juttatásaiból, a bérből el kellene vonni és így garantálják a BKV finanszírozhatóságát.

Hangsúlyozta: a cég arra hivatkozik, hogy 13 százalékos nettó keresetnövekedése lehet a munkavállalóknak. Ennek a részletes kimutatását kérik, mert szerintük nem növekedik ennyire a dolgozók bére.

Mint mondta, az nem megoldás a számukra, hogy ha szabályváltozások miatt többletjövedelem keletkezik, akkor azt a szociális juttatásokon keresztül elvonják. Emiatt a szakszervezetek ragaszkodnak azokhoz a juttatásokhoz, amelyeket "évek alatt kiharcoltak maguknak" - tette hozzá a szóvivő.

Nemes Gábor közlése szerint a sztrájk nyugodtan zajlik, 100 százalékos annak támogatottsága. Egyelőre nem vetődött fel, hogy felfüggesszék a sztrájkot, mert úgy látják: sikeres a munkabeszüntetés. Hozzátette: folyamatosan vizsgálják, hogy a sztrájknak milyen hatásai vannak.

Úgy vélte, hogy engedékenyebb nem lett a sztrájk miatt a BKV menedzsmentje. A sztrájknak kell, hogy hatása legyen, kell, hogy a cégvezetés lássa az elhatározottságot a munkavállalók részéről - hangsúlyozta.

Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese a tárgyalásokat követően azt mondta: akkor lehet a tárgyalásokon elmozdulás, ha a szakszervezetek elfogadják a BKV ajánlatát, szerintük ezen az érdekképviseletek gondolkoznak.

A BKV és a szakszervezetek december 22-én jelentették be: nem tudtak megállapodni az év végén lejáró kollektív szerződés szövegéről, ezért 2010. január 1-től a BKV a munka törvénykönyve szerint működik. Emiatt a szakszervezeti vezetők szerint olyan változás áll be a BKV-nál, amit már az utasok is érezni fognak. Január 4-óta pedig sok vonalon bizonytalanná vált az autóbuszok menetrend szerinti közlekedése.

Bár a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége december 29-én megállapodott a BKV-val egy ideiglenes kollektív szerződésről, azt a szakszervezetek 65 százaléka nem írta alá, emiatt ez nem lépett életbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×