eur:
389.62
usd:
363.64
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sztrájk: A BKV vezetése nem áll elő új javaslattal

Egyelőre nem függeszti fel a határozatlan idejű sztrájkot a BKV 14 szakszervezete - mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. Kocsis István, a közlekedési társaság vezérigazgatója azt javasolja, hogy délután kettőkor folytassák az egyeztetést - a menedzsment azonban új javaslattal nem áll elő. Egyre több busz jár, a metró pedig menetrend szerint közlekedik üzemkezdet óta.

Egyelőre nem függeszti fel a határozatlan idejű sztrájkot a BKV 14 szakszervezete - mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az MTI-nek.

A kedden nulla órakor megkezdett sztrájkot a szóvivő sikeresnek nevezte, mert a buszok és villamosok vonalán teljes, 100 százalékos a sztrájk támogatottsága. Hozzátette: az, hogy néhány busz, illetve villamos jár, az annak köszönhető, hogy alvállalkozók vagy a sztrájkhoz nem csatlakozott szakszervezetek adják a sofőröket.

Nemes Gábor a BKV-val folytatandó tárgyalásokról azt mondta: várják a munkáltató javaslatát a tárgyalások következő időpontjára, amelyet a szakszervezetek nagy valószínűséggel elfogadnak. Eddig nem kaptak semmilyen megkeresést a BKV-tól ebben az ügyben - tette hozzá.

Kocsis: nem lesz új javaslat


A BKV vezetése azt javasolja a szakszervezeteknek, hogy kedd délután 2 órakor folytassák az egyeztetést - közölte Kocsis István, a cég vezérigazgatója a Fővárosi Védelmi Bizottság reggeli ülését követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

A vezérigazgató azt mondta: a menedzsment folyamatosan a szakszervezetek rendelkezésére áll.

Arra a kérdésre, hogy előállnak-e új ajánlattal a tárgyaláson, kijelentette: ezt nem tehetik meg. Mint hozzátette, felelős vezetőként nem hajlandó arra, hogy a kollektív szerződésben rögzítsenek bér jellegű juttatásokat, ha ilyet tenne, azzal - ahogy fogalmazott - eladósítaná a kormánnyal kötött megállapodás után fejlődési pályára álló BKV-t.

Demszky Gábor főpolgármester azt kéri a BKV szakszervezeteitől, hogy kössék meg a kollektív szerződést, amely éves szinten, átlagosan 500 ezer forinttal többet biztosít a cég munkavállalói számára, mintha a munka törvénykönyve alapján kapnák a juttatásukat.

A főpolgármester a Fővárosi Védelmi Bizottság kedd reggeli ülését követő sajtótájékoztatón arról beszélt: a szakszervezetek olyan indokolhatatlan, méltányossági és igazságossági szempontból megalapozatlan követeléssel álltak elő, amit ők nem tudnak a kormánnyal már megkötött megállapodás alapján teljesíteni.

"A szakszervezetek a lehetetlent akarják, de a lehetetlent nem tudjuk lehetségessé tenni, a csodát nem tudja megtenni a BKV menedzsmentje, akármeddig is folyik a sztrájk" - jelentette ki.

A helyzet

A BKV tájékoztatása szerint fél hatig hét vonalon (58, 63, 85, 166, 170, 128,150) indult el a buszközlekedés, majd fél hét előtt elindult a 103-as és a 244-es is, de csak néhány járművet tudtak hajnalban forgalomba állítani, ezért nagyobb követési időkre kell készülni. Hét órakor megindult a közlekedés a 173-as vonalán is. A 150-es azoban 12 után már nem közlekedik.

Járnak a buszok az alvállalkozók által üzemeltetett vonalakon. Ezek a következőek: 8-as, 11-es, 20E-s, 25-ös, 31-es, 66A-s, 85-ös, 98-as, 114-es, 122-es, 123A-s, 136E-s, 152-es, 153-as, 159-es, 161-es, 173-as, 180-as, 194-es, 196E-s, 240-es, 256-os, 272-es, 950A-s és a 990A-s.

Nyolc óra után elindult a a forgalom az 57-es és a 178A autóbusz vonalán is.  A 212-es autóbusz a Boráros tér és a Déli pályaudvar között jár. A reggeli csúcsidő után nem közlekedik a 124-es és a 217E-s busz. Tíz órakor már járt a 181-es is.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója az InfoRádióban elmondta: a sztrájk ellenére 200 busz menetrendszerűen elindult reggel, és a Volánbuszok is megállnak az útvonaluk szerinti BKV-megállókban. Ezekre a buszokra érvényes a BKV-bérlet - tette hozzá.

A villamosoknál is fennakadások vannak. A 2-es, 6-os és 28-as villamosok vonalán ugyan elindult a közlekedés, de a járművek ritkábban közlekednek. A 41-es villamos Móricz Zs. körtér és Kamaraerdő közötti szakaszán csak délig járt. Az 1-es villamosok rövidített útvonalon, a Stadionok és Bécsi út között járnak, míg az 1A-s 13:10-től a Bécsi út - Népliget útvonalon. A fogaskerekű és a 3-as villamos nem közlekedik.

A metrók és a trolibuszok minden vonalon elindultak és hétköznapi menetrend szerint közlekednek. A Csepeli és a Gödöllői HÉV menetrend szerint, a Ráckevei a hétvégi menetrend szerint közlekedik, a Szentendrei HÉV Békásmegyerre 10, Szentendrére 30 percenként indul.

A MÁV-START Zrt. - amennyiben a vasúti sztrájk nem veszélyezteti a menetrendszerű közlekedést - a BKV-munkabeszüntetésre tekintettel üzemkezdettől több vonatot közlekedtet egyes elővárosi vonalakon, illetve több vasútállomáson megállít egyes szerelvényeket.

Nemes: jó a sztrájkolók hangulata

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője azt mondta az MTI-nek, hogy Budapest négy buszgarázsában 100 százalékos a sztrájk, egyetlen járat sem indult el, a pesti oldal három villamos remízből összesen 11 jármű indult el üzemkezdet után, míg a budai oldalon egy sem.

A szakszervezeti vezető közölte, a BKV közlekedési vezérigazgató-helyettesének irányítása alatt hétfő este "idegen sofőrök" elvitték a végállomásokról a buszokat, anélkül, hogy azt átvizsgálták volna, ezért feljelentést tesznek. Nemes Gábor úgy fogalmazott: ha ezeket a járműveket sztrájktörésre használják, szintén feljelentést tesznek.

Ezzel kapcsolatban a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta: egyik kedden közlekedő BKV busz sem hibás, mert azoknak műszaki állapotát ellenőrzik, annak ellenére, hogy néhánynak az esetleges hibáit a buszsofőr nem tudta beleírni a busz jegyzőkönyvébe, mert a járművet hétfőn lefoglalták.

Bolla Tibor hozzátette: azért szállítottak el néhány járművet, hogy azokkal a nem sztrájkoló sofőrök felvehessék a munkát.

Nemes Gábor megerősítette, hogy az éjféltől kezdődött munkabeszüntetés határozatlan időre szól, és valamennyi garázsban "jó a hangulat" a járművezetők között. Beszámolt arról, hogy több buszgarázsban és villamos remízekben bombariadó volt üzemkezdéskor, de ez nem befolyásolja a meghirdetett sztrájkot

A szakszervezeti vezető azt mondta, kedden tovább folytatják a BKV vezetésével tárgyalásokat. Az MTI úgy tudja, a sztrájkbizottság a BKV menedzsmentjével legkorábban kedd este ülne ismét tárgyalóasztalhoz, a BKV azonban már korábban is szeretne újabb egyeztetést tartani a sztrájkot hirdető érdekképviseletekkel.

A BKV-nál működő 25 szakszervezet közül 14 sztrájkol. Ezek közül a legtöbb buszos érdekképviselet, de minden ágazatból csatlakozott a munkabeszüntetéshez legalább egy szakszervezet. Ezek között van reprezentatív és kisebb érdekképviselet is, a sztrájkoló érdekképviseletek az összes dolgozó mintegy 50 százalékát tömörítik. A 14 szakszervezetnek 5.700 fős létszáma van, a BKV-nál mintegy 12 ezren dolgoznak, 2 ezer munkavállaló pedig nem tagja egyetlen szakszervezetnek sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×