eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szabadság - kiszámolhatja, mennyi jár önnek

Szabadságunk negyedével magunk rendelkezünk. A szabadságok rendjét a munka törvénykönyve szabályozza, de egy-egy munkáltató ettől eltérően is rendelkezhet, ha ezt rögzíti a kollektív-, illetve a munkaszerződés. Hazánkban életkor szerint növekszik a törvényileg meghatározott szabadnapok száma, a pályakezdők az alapszabadságot, azaz a 20 napot vehetik ki egy naptári évre számítva.

A szabadságot megegyezés alapján adják ki, ha a munkáltató úgy látja, hogy nem tudja nélkülözni kollégáját, akkor megkérheti egy másik időpont kiválasztására. Szabadságunk negyedével mi magunk rendelkezünk - írja a Pénzcentrum.hu.

Alapszabadság

Az alapszabadság mértéke 20 munkanap, ami a munkavállaló
- huszonötödik életévétől 21;
- huszonnyolcadik életévétől 22;
- harmincegyedik életévétől 23;
- harmincharmadik életévétől 24;
- harmincötödik életévétől 25;
- harminchetedik életévétől 26;
- harminckilencedik é letévétől 27;
- negyvenegyedik életévétől 28;
- negyvenharmadik életévétől 29;
- negyvenötödik életévétől 30 munkanapra emelkedik.

Pótszabadság

Gyermekek után, a gyermek 16 éves koráig járó pótszabadság:

- egy gyermeked után 2 nap,
- két gyermeked után 4 nap,
- kettőnél több gyermeked után évenként összesen 7 munkanap pótszabadság illet meg.

A vak munkavállalónak évenként 5 munkanap pótszabadság jár.

A föld alatt állandó jelleggel dolgozó, illetve az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát eltöltő munkavállalót évenként 5 munkanap pótszabadság illeti meg.

Fontos tudnivalók:

- többféle címen járó pótszabadság egymás mellett is jár,
- a magasabb mértékű szabadság abban az évben jár, amikor a munkavállaló betölti a törvényben meghatározott életkort, (illetve amelyik évben a munkavállaló gyermeke eléri a 16. életévet),
- évi rendes szabadságod negyedét munkáltatód - kérésednek megfelelő időpontban köteles kiadni, ezt a szabadság kezdete előtt legkésőbb 15 nappal be kell jelentened, de
- a munkáltatód határozza meg, hogy a fennmaradó háromnegyed részt mikor adja ki - természetesen a két fél közötti egyeztetés illetve az év elején kialakított "szabadságolási ütemterv" alapján,
- kettőnél több részletben csak a munkavállaló hozzájárulásával lehet a szabadságot kiadni.

2010-es munkaszüneti napok

A munka törvénykönyvének ide vonatkozó bekezdése szerint kapott felhatalmazás alapján, a szociális és munkaügyi miniszter a következőket rendelte el.

A rendelet hatálya néhány kivétellel (megszakítás nélkül üzemelő cégek) minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatottakra kiterjed. Ezek szerint 2010. december 24-e, péntek pihenőnap, amit december 11-én szombaton kell bedolgozni.

Az általánostól eltérő munkaidő-beosztásban foglalkoztatott munkavállalók munkarendje a ettől eltérően is meghatározható. A munka törvénykönyve további 10 munkaszüneti napot határoz meg, a rossz hír, hogy ezek közül négy hétvégére esik 2010-ben.

A szabadságkalkulátort itt találja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×