eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tudásuk "büntető" frissítésére kényszerülnek az orvosok - lapszemle

Első körben 181 orvosnak kell január végén kötelező és önköltséges képzésen részt vennie, mert az átlagosnál jóval drágább orvosságokat írtak a betegeiknek. Szinte kivétel nélkül idősebb, több szakvizsgás, tehát eleve jól képzett gyógyító kényszerül terápiás tudásának "büntető" frissítésére - írja a Népszabadság.

A napilap cikke szerint az elmúlt másfél év alatt többször ígérték, ám a gyakorlatban tavaly őszig nem alkalmazták az orvosokat takarékosabb gyógyszerrendelésre szorító rendelkezést. Augusztusban viszont élesítették az úgynevezett korbácsrendeletet. Azóta figyeli az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az orvosok felírási szokásait négy terápiás területen.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy Kanada komolyan fontolgatja a vízumkényszer bevezetését a magyar állampolgárokkal szemben, hogy ezzel csökkentse a főként cigány származású menedékkérők számát, értesült a kanadai nemzeti hírügynökség. Ottawa Budapestre hárítja a felelősséget, Kanada szerint hazánk nem lépett fel kellő hatékonysággal. Magyarország számára európai uniós tagállamként 2008 tavaszán lépett érvénybe a vízummentesség, azóta egyenletesen növekedett a menedékkérők száma - kezdetben 20-40 kérelem érkezett havonta -, majd tavaly tavasz óta ugrásszerűen emelkedett tovább, mára a havi 200-at is eléri. Tavaly az év első felében 750 magyar állampolgár kért menedéket Kanadában.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a magyarországi ipari termelés zuhant a válság hatására, de az őszi hónapokban már mintha feltűnt volna a fény az alagút végén. Novemberben azonban a havi szintű élénkülés - mint a statisztikai adatokból kiderült - nem folytatódott. Csak bízni lehet abban, hogy a magyar ipar csupán egyhavi fáziskésésben van a szomszédos országokhoz képest - mondta a lapnak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az optimizmust egyelőre nem táplálja a rendelésállomány alakulása sem. A lap által megkérdezett vállalatvezetők szerint a legnagyobb gond a termelési költségek növekedése, a bizonytalan forintárfolyam és a szűkös források.

A Világgazdaság szerint a gazdasági válság dacára magas üzemanyagárakkal kell megküzdenünk az idén, s nemcsak a dráguló olaj, hanem az üzemanyagok megnőtt jövedékiadó-tartalma miatt is. Így a hazai autósok közül aki csak teheti, külföldre megy tankolni, aki meg nem, keresheti, melyik kútnál mérik olcsóbban az üzemanyagot. Nem lesz jobb a helyzet az Ukrajna felől érkező importgázzal sem, amely piaci várakozások szerint az év folyamán végig drágulni fog. Jó hír, hogy az ezer köbméterenként 400 dolláros szintet talán már nem lépi át, vagyis jóval alatta marad a 2008 végi, 500 dollár körüli csúcsnak.

A portfolio.hu arról cikkezett, hogy az előttünk álló napokban számos piacbefolyásoló hatással bíró adat lát napvilágot. Míg a hazai naptárból a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki inflációs statisztikáját, addig a külföldiből az Európai Központi Bank ugyancsak csütörtökön esedékes kamatdöntését és az azt követő sajtótájékoztatót érdemes kiemelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×