eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

MTV-ostrom: Felfüggesztett szabadságvesztéseket indítványozott az ügyész

Felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott az ügyész perbeszédében nyolc vádlottnak az MTV-székház három és félévvel ezelőtti ostroma miatt indult büntetőperben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon hétfőn.

Az ügyben közérdekű üzem működésének megzavarása miatt folyik az eljárás a vádlottak ellen, akik között van, akit még hivatalos személy elleni erőszakkal vagy rongálással is vádolnak.

hétfői vádbeszédben a nyolc felfüggesztett szabadságvesztés mellett egy vádlottnak pénzfőbüntetést indítványozott az ügyész, egynek viszont bizonyítottság hiányában felmentést. A vádlottak többsége az ügyészség szerint köveket dobált a tévé Szabadság téri épülete felé, de volt olyan is, aki azt a padot fogta, amelyikkel a székház bejáratát próbálták betörni a tüntetők. Az egyik vádlott pedig az ügyészség szerint azzal követte el a hivatalos személy elleni erőszak bűntettét, hogy egy rohamrendőrrel úgy akart társalogni, közben annak feltartott pajzsát lefelé nyomta.

A vádlottak részben beismerték bűnösségüket, melyet sok esetben tévéfelvételek bizonyítottak a bűnüldöző hatóságok szerint.

A hétfői tárgyaláson tanúként hallgatták meg többek között Baló György rádiós-televíziós újságírót, akinek a kocsija teljesen kiégett az MTV székházának ostromakor a Szabadság téren. Baló György elmondta, hogy az MTV-székház épületének bejárati lépcsőjétől 10 méterre, a sorompóval elzárt parkolóban állt az autója. Az esti műsor közben tudta meg, hogy ostromolják az épületet, az MTV pedig éjjel 2 körül szüntette be az adását, és akkor el is kellett hagyni az épületet, mert az oda betört randalírozók miatt veszélybe került a dolgozók biztonsága.

2006. szeptember 18-án este a Szabadság téren azt követően fajultak el az események, hogy a Kossuth téren a Parlament előtt tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök nyilvánosságra került balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta. A felbőszült tömeg 29 millió forintos kárt okozott az MTV-nek, betörtek az épületbe, dúltak, fosztogattak, az épület előtt autókat borogattak és gyújtottak fel. Az ostromban megsérült 191 rendőr, közülük 21 súlyosan. A rendőrségi eszközökben több mint 70 millió forintos kár keletkezett. Sok elkövető ismeretlen maradt.

A büntetőper összesen 40 vádlottal indult, ám közülük Ekrem Kemál György az eljárás során elhunyt, volt, akinek az ügyét elkülönítették, három részítéletben pedig - 2008 decemberében és 2009 szeptemberében, illetve októberében - több mint egy tucatnyi vádlottnak az első fokú ítéletét hirdette ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság, mely javarészt felfüggesztett szabadságvesztéseket szabott ki. Ezek egy része fellebbezések hiányában jogerőre emelkedett, letöltendőt eddig ketten kaptak, az ő ítéletük azonban nem jogerős.

A büntetőper következő tárgyalásán, pénteken várhatóan sor kerül a védőbeszédekre, a vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezésére, azt követően pedig újabb tíz ember ügyében kihirdethetik az első fokú ítéletet, de néhány vádlott esetében még februárban is folytatódik a büntetőper az MTV-székház ostromával kapcsolatban a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×