eur:
393.4
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Jön a káosz: mivel közlekedhet kedden az, akinek nincs autója?

Csak az alvállalkozók által üzemeltetett buszok járnak majd minden valószínűség szerint Budapesten a BKV-sztrájk idején. Azt egyelőre senki nem tudja pontosan, milyen járatok közlekednek kedden, de az biztos, hogy a buszsofőrök mellett sztrájkolnak majd a villamosvezetők, a HÉV-esek jelentős része és a kisföldalatti dolgozói közül is sokan. A metrósok közül csak a legkisebb szakszervezett csatlakozott, de a 3-as vonalon így is lehetnek gondok.

Az utolsó, hétfő esti egyeztetésen sem sikerült megállapodnia a cég vezetőségének és a szakszervezeteknek a kollektív szerződésről, így kedd éjféltől kezdődik a BKV dolgozók határozatlan idejű munkabeszüntetése. Nincs megállapodás arról sem, hogy mi a sztrájk idején az elégséges szolgáltatás; a vezetőség szerint az, ha az összes jármű legalább 90 százaléka jár, a szakszervezetek pedig mindössze az éjszakai járatokat üzemeltetnék kedden nappal is.

A helyzetet bonyolítja, hogy a BKV 24 szakszervezete nem egységes a sztrájk ügyében. A buszosok túlnyomó része várhatóan sztrájkol, várhatóan csak az alvállalkozásban működtetett járatokon lesz jármű.

Az origo.hu szerint alvállalkozók a következő járatokat üzemeltetik: 3-as, 113-as, 113A, 14-es, 30-as, 41-es, 41GY, 50-es, 58-as, 87-es, 87A, 187-es, 88-as, 114-es, 120-as, 147-es, 150-es, 170GY, 250-es, 83-as trolipótló és 2-es villamospótló buszok.

A villamosos szakszervezetek vezetői úgy nyilatkoztak, hogy kedden várhatóan csak néhány szerelvény kószál a városban, ha egyáltalán kiengedik azt az egy-két villamosvezetőt, aki előre jelezte, hogy dolgozni szeretne.

A HÉV-eknél felemás a helyzet: elképzelhető, hogy a ráckevei és a csepeli vonal lebénul, és fennakadások várhatók a szentendrei vonalon is. A kisföldalattin is sok dolgozó dönthet a munkabeszüntetés mellett.

A 2-es és a 3-as metró várhatóan közlekedik majd. A metrós szakszervezetek legkisebbike tart a sztrájkolókkal, ezért a 3-as vonalon lehet, hogy lesz egy kis bonyodalom.

A sztrájk kedden 0 órakor kezdődik, ha addig nem lesz megegyezés, és több napig is elhúzódhat. Az InfoRádió értesülése szerint a buszvezetők eltökéltek, és akár egész héten készek kitartani, ha nem sikerül megállapodni a munkaadóval.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×