INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Helyreállt a rend a kiürítés után Ferihegy 2/A-n

Infostart / InfoRádió
Helyreállt a rend Ferihegy 2/A indulási szintjén, az utasokat visszaengedték a péntek délelőtt kiürített tranzitba - tájékoztatta Horváth Katalin Fanni, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szóvivője az InfoRádiót. Péntek délelőtt ürítették ki a terminált, mert az egyik utas biztonsági ellenőrzés nélkül jutott be a tranzitváróba.

A szóvivő közlése szerint egy belga utas az utasbiztonsági ellenőrzést megkerülve jutott be a tranzitba és érvényes beszállókártyával a repülőgép fedélzetére. Ezért értesítették a fogadó országot is az eseményről.

Horváth Katalin Fanni hozzátette: az elsődleges vizsgálat szerint az utasbiztonsági ellenőrzésnél személyi mulasztás történt.

Az Index beszámolója szerint péntek délelőtt teljes terminálürítést rendeltek el a Ferihegy 2A-n. Egyelőre, hogy az utas hogyan és miért kerülte meg az ellenőrzést, de ilyen esetekben a kiürítés a rutineljárás.

"Mi még rendben felszálltunk a repülőgépre, sőt, a gép el is indult a kifutó felé, amikor a kapitány bemondta: biztonsági okokból vissza kell fordulnunk. Kiderült, hogy nem a műszaki okokról van szó, a gépről már rendőrök és biztonságiak kísértek le minket a tranzitba" - mondta az Indexnek a menetrend szerint 9:40-kor induló párizsi gép egyik utasa.

A tranzitban már valamennyi - röviddel azelőtt még nyitva lévő -- vámmentes üzletet zárva találták, de nemcsak vásárolni nem lehetett, senkit nem engedtek el WC-re, egy kisgyermekes családot pelenkázni sem.

Eltelt egy kis idő, mire bármilyen tájékoztatást kaptak, ekkor sem azt, hogy mikor indulhatnak vagy mi történt, csak annyit, hogy egyrészt visszaterelik őket a külső várókba, és újra át kell menni a biztonsági ellenőrzésén.

Január 4-én hasonló káoszt okozott egy elveszett utas az amerikai Newark reptéren. Egy azonosítatlan férfi úgy jutott át a New Jersey-i Newark repülőtere C termináljának ellenőrzőkapuin, hogy nem világították át. Ezt utólag észrevették, de a férfit később sem találták meg.

Emiatt a terminálról visszarendeltek minden utast a kapuk előtti területre. Újbóli beléptetésük csak órák múltán kezdődött el. Ennek megfelelően hosszú ideig nem indítottak el egyetlen járatot sem a terminálról. Két-háromezer utas várakozott órákig. A közlekedésbiztonsági hatóság szerint az össze utas újbóli megvizsgálásával garantálni tudták, hogy a szóban forgó férfit is ellenőrizték.


A címlapról ajánljuk