INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Rácz Jenő: Mostantól meghosszabbodnak a várólisták

Infostart / InfoRádió
Havonta négy nappal hosszabbodhatnak a várólisták, legalábbis a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke által vezetett intézményben. Rácz Jenő az InfoRádióban elmondta: a fekvőbeteg-ellátásban 10 százalékkal kevesebb esetet láthat el a kórház, mint 2008-ban, ez pedig azt eredményezi, hogy például a diagnosztikában már most is több hónapos várólisták tovább nőnek.

Egy ultrahangvizsgálatra jelenleg 3 hónapot kell várni a Veszprém Megyei Kórházban, CT-re (computer tomográf), MR-diagnosztikára (mágneses rezonanciavizsgálat) is nagyjából ennyit.

A főigazgató rámutatott: a fekvőbeteg-ellátásban a csökkenő finanszírozás miatt idén 10 százalékkal kevesebb beteget tudnak ellátni, mint 2008-ban - azért ezzel az évvel hasonlítja össze az ideit, mert 2009-ben szinte havonta változott, ezért majdhogynem követhetetlen volt a kórházak finanszírozása -, ez pedig azt jelenti: havonta 4 nappal hosszabbodnak a várólisták.

Rácz Jenő hozzátette: a járóbeteg szakellátás elvonása még nagyobb, itt 14 százalékkal kell csökkenteni a kezelések számát.

Az intézmény ilyenkor nem tehet mást, mint mérlegel - jelentette ki a főigazgató -, a vezetés úgynevezett tervalkut folytat az egyes osztályokkal, azaz meghatározza a prioritásokat, és azt, hogy az egyes részlegek milyen teljesítmény vállalhatnak.

Rácz Jenő elmondta azt is: az egészségügyi miniszter által októberben a kórházaknak odaígért 6 milliárd forint kedden megérkezett az intézményekhez, a Veszprém Megyei Kórháznak 80 millió forint jutott ebből. Emellett az intézmény menetrend szerint megkapta az októberi ellátások után járó forrásokat is, a két összeg együttesen azonban csak arra elegendő, hogy az intézmény kifizesse a beszállítói tartozásait.

Rácz Jenő szerint a plusztámogatást nehéz volt nélkülözni, az intézmény kiadásainak rendezésére finanszírozási előleget vett fel, mivel a nekik jutó 80 millió forintot már decemberre várták.

Hanganyag: Exterde Tibor


A címlapról ajánljuk