eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A vártnál kevesebben mondanak búcsút magánnyugdíjpénztáruknak - lapszemle

Nem fizetnek sikerdíjat egy fejlesztési ügynökségnél. A vártnál kevesebben mondanak búcsút magánnyugdíjpénztáruknak. Megszűnhet az érdi gyümölcstermesztési kutatóintézet. Még nőnek a banki kockázatok. A túlélés a tét.

Csendes év vége vár a Budapesti Értéktőzsdére - írja a Népszabadság. Nyugodt napok elé néz a BÉT, nincs ami felborítaná az év végi forgalmat - vélik a szakemberek, akik az év meghatározó részvényének az OTP tartják, az új szereplők közül pedig az RFV-re hívják fel a figyelmet. Jövőre az adóváltozások szippanthatnak el pénzeket az értéktőzsdéről.

Az Észak-alföldi Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) Nonprofit Kft-nél a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy nem fizetik ki a kft. vezetőjének járó sikerdíjat, a Nemzeti fejlesztési Ügynökség kifogásolja ezt az eljárást - írta a Magyar Nemzet.
A kft. tulajdonosai közül három megyei területfejlesztési tanács vezetői mondtak nemet a kft. vezetőjének - a 2008-as év után - járó 6,5 millió forintos sikerdíj kifizetésére. Rátz Róbert (Fidesz), a hajdú-Bihar megyei Területfejlesztési tanács elnöke úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc "instrukcióit" követve döntöttek így, hiszen még ő kérte miniszterelnökként az állami cégek vezetőit, hogy ne vegyék fel az egyébként nekik járó prémiumokat. Vági Márton, az NFÜ elnöke levélben kérte az ügy "megnyugtató rendezését" a tulajdonosoktól, amelyben azt írta, hogy a sikerdíj ki nem fizetését az NFÜ által a tulajdonosokkal kötött háromoldalú megállapodás megsértésének tekintik, és azt az NFÜ felmondja, ha nem kerül sor a sikerdíj kifizetésére.

A vártnál kevesebben mondanak búcsút magánnyugdíjpénztáruknak, november elejéig a 122 ezer érintettből 20 ezren kérvényezték pénztáruknál a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe - írta a Népszabadság. A lap azt írta, hogy ez a szám jóval elmarad a korábbi becslésektől, amelyek 80 százalékos visszalépési arányról is szóltak. Ez szerintük már biztosan nem így lesz, annak ellenére, hogy a pénztáraknál arra számítanak: az év végén felgyorsul a folyamat. December végéig kell eldönteniük az idősebb magánnyugdíjpénztári tagoknak, maradnak-e a kétpilléres rendszerben, vagy visszalépnek a tisztán társadalombiztosítási szisztémába.

Végelszámolás alá került az érdi gyümölcstermesztési kutatóintézet, mert lekésték a nonprofit gazdálkodó szervezetté alakulásra előírt határidőt - írta a Magyar Nemzet. A lap azt írta, hogy a cégbíróság a késedelem miatt utasította el az intézet átalakítási kérelmét közhasznú társaságból kft-vé. Egyben elrendelték az intézet végelszámolását, ami a lap szerint akár a megszűnését is jelentheti. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vizsgálatot indított az ügyben, amely majd kitér az esetleges személyi felelősségre is - írta a lap.

Még nőnek a banki kockázatok - írja a Napi Gazdaság. A recessziónak a portfólió szintet rontó hatásai a makrogazdasági eseményekhez képest több hónapos időbeli csúszással jelentkeznek - ezt hangsúlyozza a PSZÁF abban a közleményben, amelyben a jövő évi prioritásokat taglalja. A hitelkockázati ciklus csúcsát 2010-re várják, de a hitelveszteségek várható mértékét különösen nagy fokú bizonytalanság övezi.

A Világgazdaság szerint a túlélés a tét a településeken. Az eddigi és a tervezett takarékossági lépésekkel sem biztosak a települések abban, hogy átvészelik a 2010-es évet. A helyi önkormányzatokat igen érzékenyen érinti az állami támogatások szűkülése. Több településnek még soha nem kellett ekkora forráshiánnyal szembenéznie, mint amekkora a jövő évre rajzolódik ki a helyi költségvetésben.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×