INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Nehezen birkózott meg a vasúti közlekedés a nagy mennyiségű hóval - a nap hírösszefoglalója

Infostart / InfoRádió
Országszerte bizonytalan volt vasárnap a vasúti közlekedés a hideg idő miatt. A jegybanki alapkamat újabb, 50 bázispontos mérséklését várja hétfőn az elemzők többsége. Kazincbarcikán beszakadt a Csónakázó-tó jege két 15 éves fiatal alatt.

Országszerte jelentős fennakadásokat okozott vasárnap a vasúti közlekedésben a leesett hó és a hideg idő. A budapesti pályaudvarok közül főként a Keletiben voltak gondok és jelentős késések voltak a budapesti elővárosi forgalomban is, valamint Miskolc és Nyíregyháza környékén. Az Intercity-ket vasárnap helyjegy nélkül is igénybe lehetett venni, a december 20-ra szóló, fel nem használt jegyek és helyjegyek árát pedig kezelési költség levonása nélkül visszatérítették. A Ferihegyi repülőtéren is 30-40 perces késéssel indultak a járatok. Budapesten a közterület-fenntartó csaknem 90 munkagéppel tisztította az utakat.

Európa-szerte jelentős fennakadások voltak vasárnap a közlekedésben; a hideghullám miatt tízezrek vesztegeltek a pályaudvarokon, repülőtereken és autóutakon. A hideg és hóesés áldozatokat is követelt, csak Lengyelországban 15 ember fagyott meg a szombat éjjel. A francia légi közlekedési hatóság a Charles de Gaulle és az Orly repülőtérről induló járatok 40 százalékát törölte. Belgium három legnagyobb repülőterén a járatok késésekkel, de közlekedtek. Az amszterdami nemzetközi légikikötőben és a londoni Heathrow-n késtek vagy nem közlekedtek a járatok. A Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Eurostar szuperexpresszek sem jártak, és akadozott a busz és a vonatközlekedés Franciaországban, Belgiumban, Ausztriában és Hollandiában is.

Négy posztot kap az új kormányban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. Emil Boc miniszterelnök-jelölt vasárnap délután tette közzé a kabinet véglegesített listáját. Az új román kormány 15 miniszterből, a kormányfőből és a tárca nélküli miniszterelnök-helyettesből áll majd. A kabinetben Markó Béla, az RMDSZ elnöke lenne a miniszterelnök-helyettes, Borbély Lászlóra a környezetvédelmi, Cseke Attilára az egészségügyi, Kelemen Hunorra pedig a kulturális tárca vezetését bízná a kormányfő. A tervek szerint a kabinet a verespataki aranybánya-beruházást is újraértékeli majd. Korábban aláírták az RMDSZ és a Demokrata Liberális Párt vezetői a közös kormányzás alapelveit rögzítő koalíciós megállapodást, amely azokat a törvénytervezeteket tartalmazza, amelyek elfogadásával mindkét fél egyetért.

Nem változtat termelési kvótáján a héten az angolai fővárosban tartandó miniszteri ülésén a Kőolajexportáló Országok Szervezete. A Dow Jones hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő OPEC-illetékes azt mondta: az olajkartell tagjai elégedettek a jelenlegi olajárral, bár azt szeretnék, ha az valamivel magasabb, hordónként 75 dollár lenne. Hangsúlyozta: tovább nő az olajkereslet elsősorban Kínának és Indiának köszönhetően, az azonban még bizonytalan hogyan alakul a gazdaság élénkülése az Egyesült Államokban és Európában. Tavaly jelentősen csökkent az olajár a globális válság miatt, ezért a 12 tagú OPEC 2008 szeptemberétől összesen napi 4,2 millió hordóval csökkentette termelését.

A jegybanki alapkamat újabb, 50 bázispontos mérséklését várja az elemzők többsége a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának hétfői ülésén. A Reuters felmérésében résztvevő 23 budapesti szakértő közül 22 vár csökkentést, közülük 16 újabb 50 bázispontosat. A jelenleg 6 és fél százalékos központi kamat így 6 százalékra mérséklődhet. Ilyen alacsony az elmúlt 20 évben csak 2005. szeptember 20-a és 2006. június 20-a között volt az alapkamat. A Monetáris Tanács június óta havonta fél százalékponttal csökkentette az akkor 9 százalékos irányadó kamatot. A megkérdezett elemzők 5,7 százalékos éves inflációra számítanak decemberben, de 2010 végére 2,7 százalékos pénzromlást jeleztek előre.

Elsősorban a gyalogosok és a kerékpárosok védelmére helyezi a hangsúlyt a januárban életbe lépő új KRESZ - közölte honlapján a közlekedési minisztérium. A Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozásában mintegy 60 módosítást hagyott jóvá az Országgyűlés. A módosítás lehetőséget ad arra, hogy a motorosok és a segédmotor-kerékpárral közlekedők az álló autók között, illetve mellett előrehaladjanak a sorban. Külön útburkolati jel mutatja majd a kerékpárosoknak a közlekedésre ajánlott helyet az úttesten. Lesznek új jelzőtáblák is az utakon; egyebek mellett az időjárási körülményekre vonatkozó kiegészítő jelzések, valamint a torlódást jelző tábla lép életbe januártól.

Kazincbarcikán beszakadt a Csónakázó-tó jege két 15 éves fiatal alatt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közölte: a fiút és a lányt a tűzoltók segítették ki a fagyos vízből, majd a mentők kórházba vitték őket. Az illetékesek felhívták a figyelmet arra, hogy a tavak, folyók megfagyott felülete fokozottan balesetveszélyes, mert még vékony a jégréteg, ezért alkalmatlan sportolásra.

A címlapról ajánljuk