eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Még nincs vége az újinfluenza-járványnak - lapszemle

Az új típusú influenza halálozási aránya alacsonyabb a szezonális influenzáénál; egy most publikált tanulmány úgy becsüli, hogy 14 ezer fertőzött közül egy hal meg - írja az Index.

Ha én lettem volna az informátor, más szerepet kaptam volna az ügyben, de erről szó sincs, nem dobtam fel senkit - mondta a Népszabadságnak ügyvédjén keresztül adott interjújában Cs. István, a cigányok ellen elkövetett, hat emberéletet követelő sorozatgyilkosság egyik gyanúsítottja.

Az Olaszliszkai gyilkosságra vonatkozó kérdésre Cs. István azt mondta: nem voltam soha Olaszliszkán, a brutális bűncselekményt elítélem, mint minden jóérzésű ember, bőrszínre tekintet nélkül. Hogy társaim lennének a "cigányvadászok", azt nem nagyon hiszem... Baráti társaságban nem volt téma Liszka. Én nem gondolom, hogy ez lett volna a romagyilkosságok kiváltó oka - tette hozzá a gyanúsított.

A Magyar Nemzetben az olvasható: elfelejtette időben megigényelni a neki járó támogatást a MÁV - állította a Pénzügyminisztérium. A feledékenység mintegy húszmilliárd forinttal javította fel a büdzsé egyenlegét - ám csak papíron. A késedelemmel megvádolt MÁV viszont cáfolta a pénzügyi tárca információját, ami arra utal, hogy a háttérben egy újabb bomba ketyeg a jövő évi büdzsé terhére.

Az új típusú influenza halálozási aránya alacsonyabb a szezonális influenzáénál; egy most publikált tanulmány úgy becsüli, hogy 14 ezer fertőzött közül egy hal meg - írja az Index. Nehéz azonban egzakt módon összevetni az eddigi és az új típusú influenza halálozási rátáját, mert még a fertőzöttek számáról is csak becslések vannak, és az új járványnak még nincs vége. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője a portálnak elmondta: az új vírus jobban adaptálódik, jobban fertőz, közvetlenül is ki tud váltani súlyos tüdőgyulladást, és jobban veszélyezteti az egészséges fiatal felnőtteket, kismamákat és gyerekeket.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy egyelőre alig van mozgás a magyar gabonapiacon: a területalapú támogatások előrehozott kifizetése csökkentette a termelők likviditásigényét, csökkent az eladási nyomás, raktárkapacitás pedig van. Holtpontra jutott az agrárfinanszírozás, a helyzeten esetleg a forint gyengülése javíthat kicsit. A terményárak gyakran önköltség közeliek vagy csak minimális jövedelemtartalmuk van, a kereskedők számára a banki finanszírozási feltételek pedig sokat szigorodtak.

A finanszírozási díj mértékétől függő jelzálogjogi regisztrációs tarifákat indítványoz a közjegyzői kamara és a lízingszövetség a könnyített gépjármű-hitelezésben - erősítették meg a Világgazdaság értesülését az érdekeltek. Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke és Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára elmondta: arra törekedtek, hogy a középkategóriáig terjedő gépkocsiknál, ahol a vevőfinanszírozás mértéke is kisebb, lehetőség szerint alacsony maradjon a jelzálogjogi bejegyzési, illetve törlési díj. Ez a tervek szerint 7000-7500 forint lenne. A tízmillió forintot meghaladó hitelnél a tarifa viszont már több mint 30 ezer forintban állapítanák meg.

A portfolio.hu szerint bizakodóak lehetnek a hazai befektetési alappiac tagjai, úgy látszik ugyanis, hogy a befektetők a kamatcsökkentések hatására egyre több pénzt helyeznek el az alapokban. Novemberben a befektetők 71 milliárd forintot tettek be főként pénzpiaci- és kötvényalapokba, a kedvező környezet hatására azonban az ingatlanalapok is nyertesei voltak a hónapnak. Augusztusban volt csak ennél nagyobb érdeklődés ebben az évben, akkor viszont a pénzek többsége intézményi tranzakciókhoz kötődött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×