eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Atkári: A BKV a mai napig szocialista nagyvállalatként működik

Nem a BKV jelenlegi vezetésén múlott, hogy napvilágra kerültek a közlekedési vállalat korrupciós ügyei - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Pénzügykutató Zrt igazgatója. Atkári János szerint jövő év közepére a BKV a mostanihoz hasonló helyzetbe kerülne akkor is, ha megkapná az államtól a 30 milliárd forintos hitelt. A volt főpolgármester-helyettes arról is beszélt: a társaság továbbra is szocialista nagyvállalatként működik.

Nem a BKV vezetésének ellenőrző tevékenysége nyomán kerültek napvilágra a közlekedési vállalat korrupciós ügyei, a társaság irányítói csak "rárepültek a problémákra" - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Pénzügykutató Zrt. igazgatója. Atkári János szerint a cégnél azóta sem kezdődött olyan érdemi átszervezés, amely megszüntethetné annak szocialista nagyvállalati jellegét.

A volt főpolgármester-helyettes hozzátette: a BKV-nál az alapvető anyagi gondok megoldásáért sem tettek semmit, a halogatás miatt pedig válság fenyeget; ennek tudatában minden érdemi szereplő igyekszik eltolni magától a felelősséget.

"Súlyos likviditási problémával állunk szemben, ám ez a valódi bajoknak csupán csekély jelentőségű vetülete" - fogalmazott Atkári János, aki szerint hiába kapná meg a közlekedési társaság a kormánytól kért 30 milliárd forintos átmeneti pénzügyi segítséget, a mostani gondok bármikor kiújulhatnak.

A BKV-nál évről évre képződő hiány összege jelenleg körülbelül 25 milliárd forint, ezt növelné tovább a kormánytól remélt 30 milliárdos likviditási rásegítés. Ezt a folyó finanszírozási lyukat kellene tudni betömni, közben pedig az eszköz- és járműpark folyamatos amortizációjára is megoldást kellene találni - magyarázta a Pénzügykutató Zrt. igazgatója.

Atkári János szerint a költségvetés nincs olyan állapotban, hogy a közlekedési társaság hiányát az állam pótolja, ráadásul az államháztartási törvény is kimondja, hogy a BKV-nak akkor nem adható kölcsön, ha nem biztos, hogy azt a cég vissza tudja fizetni.

Nincs változás

A BKV a mai napig szocialista nagyvállalatként működik, átalakítása pedig azért nem kezdődött még meg, mert a politikai erők fenn akarják tartani befolyásukat a cégben a maguk finanszírozása, klientúrájuk elhelyezése és kapcsolati tőkéjük bővítése érdekében - vélekedett Atkári János.

A Pénzügykutató Zrt. igazgatója úgy fogalmazott: ezek az érdekek olyannyira meghatározzák a viszonyrendszert, hogy tudati torzulást okoznak. Szerinte nem csupán arról van szó, hogy a politikai tényezők tudják: a köz érdekében indokolt lenne a jelenlegi helyzeten változtatni, hanem úgy is gondolják, hogy a városi tömegközlekedés működtetését közmonopóliumként kellene megtartani.

Atkári János megjegyezte: aktív főpolgármester-helyettesként többször jelezte, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó helyzete nagyban hasonlít a BKV-éhoz, "hasonló korrupciógyanús ügyek táptalaját képezi".

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×