eur:
392.91
usd:
366.22
bux:
66549.71
2024. április 26. péntek Ervin

Megszólalt a pécsi ámokfutót vizsgáló pszichiáter: hónapokig tarthat a kórkép felállítása

Szinte biztos, hogy a pécsi lövöldöző egy súlyos, kezeletlen betegségben szenved, de hogy a cselekmény pillanatában milyen volt az elmeállapota, tehát büntethető-e, azt csak egy hetekig vagy hónapokig tartó vizsgálat állapíthatja meg - mondta az InfoRádiónak az a pszichiáter, aki elsőként beszélt a gyógyszerészhallgatóval, miután az múlt csütörtökön egy embert lelőtt, hármat pedig megsebesített a Pécsi Tudományegyetem Biofizikai Intézetében.

Már 15 éves kora körül voltak kényszeres megnyilvánulásai a pécsi ámokfutónak - mondta az InfoRádióban Huszár András, a pécsi Igazságügyi Orvostani Intézet vezetője. Ezeket a panaszokat gyermekpszichológusok meg is próbálták orvosolni, ennek ellenére a fiúnak sosem voltak barátai.

Az utóbbi napokban, hetekben fokozódtak benne azok az érzések, hogy egyedül van, a többiek róla beszélnek, összesúgnak a háta mögött, negatívan minősítik. A fő haragosának azt a fiút érezte, akit elsőként lőtt meg, mert úgy érezte, hogy ez a csoporttársa beszél róla a legtöbbet a háta mögött.

Mindezt összevetve skizoaffektív pszichózis lépett fel nála, ami bár nagyon hasonlít a skizofréniára, mégsem ugyanaz. Ez a kórkép magában foglalja hangulati zavarokat, a motiváció hiányát, az örömérzetre való képesség hiányát.

Huszár András mindezt úgy foglalta össze: a fiúnak depressziós betegsége volt, valamint egy másik tünetegyüttese, ami kényszerképzetekkel járt. Ez utóbbit azonban még soha senki nem elemezte ki úgy, hogy megállapítsa, pontosan milyen kombinált kórképről van szó.

Ez most elkerülhetetlen lesz, az ámokfutó elmeállapotának valós felmérése pedig minden bizonnyal hosszú időt, akár hónapokat vesz majd igénybe.

Hogy mindezt eddig miért nem kezelték orvosok? A szakember szerint a fiú betegségének egyik része volt az, hogy nem bízott az orvosokban. Az interneten keresett ugyan magának pszichiátereket - kettőről számolt be, de egyiküknek még a nevére sem emlékezett -, de miután az orvosokat felkeresve a kezelés nem azt az eredményt hozta számára, amit várt, otthagyta őket.

A szakértő elmondta, hogy a diákkal kezelői tesztet is írattak, betegségét azonban nem komolyként fogták fel, csak kisebb depresszióként, amelyet "kezelgetnek" majd. A fiú ezért elvesztette a bizalmát, nem tért vissza az orvosokhoz, így kezeletlenül maradt, a betegsége pedig fokozódott.

Huszár András elmondta azt is, hogy akár több hónapos megfigyeléssel állapítható meg, hogy a diák az elmeállapota alapján a büntethetőségi kategórián belül van-e. Ilyen elmeállapot a pszichopátia, amely olyan egymással összefüggő tünetek együttese, mint a hamisság, a felszínesség, az éncentrikusság vagy a nagyzolás. Ha azonban meghaladja ezt a szintet, ráadásul kényszerképzetek is kiderülnek róla, akkor kívül kerülhet a büntethetőség vagy a korlátlan büntethetőség határán.

Az biztos, hogy a fiúnál aznap azért volt fegyver, mert lőgyakorlata volt, tehát nem azért, hogy valakin bosszút álljon. De az is tudható róla, hogy az első áldozatára úgy tekintett, mint aki a legtöbbet bosszantotta őt, aki a legtöbbet ártott neki, holott ennek valószínűleg semmi alapja nincs.

A Pécsi Tudományegyetem 23 éves hallgatója múlt csütörtök délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy másik, 19 éves fiatalembert. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő. A gyilkost húsz percen belül elfogták, miután feladta magát.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Eljött az OTP nagy napja

Eljött az OTP nagy napja

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×