eur:
389.94
usd:
363.83
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kinek a képviseletében követelnek változást egykori SZDSZ-esek az MTV kuratóriumában?

Haladéktalanul és feltétel nélkül távozzon Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke - javasolta kedden közleményben a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének két SZDSZ által delegált tagja. Kozák Márton és Rajk László nyáron lépett ki a pártból, de kuratóriumi posztjukról nem mondtak le.

Kozák Márton és Rajk László "a Magyar Televízió pénzügyi és vezetési válságának megoldását két összetartozó, egymást követő lépésben" látja kivihetőnek; másik elemként azt említik, hogy az MTV 2010-es finanszírozása "ne térjen el nagyságrendileg az előző évekétől".

Az "általános bizalomhiánytól" övezve tevékenykedő ügyvezető, Medveczky Balázs "legitimitásának egyetlen forrása a médiatörvény gyatrasága". Irányítása alatt a cég rosszul reagált az általános gazdasági válság kihívásaira, s "az ügyvezető alelnök elviselhetetlen tehertétellé vált az intézmény számára. Személye nem köthető össze a közszolgálatiság, a sajtószabadság vagy a pártatlan tájékoztatás ügyével" - írják.

Szerintük ebben a helyzetben elképzelhetetlen, hogy parlamenti többséget kapjon olyan javaslat, amely a költségvetési törvénytervezethez képest többletforrásokhoz juttatná az intézményt.

Ésszerűtlen és indokolhatatlan elvonás

Javaslatuk második eleme kapcsán arról írnak: az MTV finanszírozása a médiatörvény alapján - a többi közmédiummal ellentétben - megoldhatatlan, ezt fölismerve az utóbbi években az Országgyűlés az MTV kuratórium céltámogatása címen juttatta a működéshez szükséges forráshoz a köztévét.

"Tudjuk, hogy a válság hatásai alól a Magyar Televízió sem vonhatja ki magát, de azt javasoljuk, hogy az elvonás maradjon az ésszerűség és az indokolhatóság határain belül" - áll a közleményben.

A költségvetés tervezete 7,4 milliárd forinttal csökkentené az MTV céltámogatását jövőre, Jánosi György szocialista képviselő indítványa pedig a fennmaradó 2,4 milliárdot is elvenné a társaságtól; Horn Gábor (SZDSZ) korábban azt indítványozta, hogy a forráskivonást terítsék szét a közmédiumok között.

Már nyáron kiléptek

Kozák Márton és Rajk László nyáron több, az SZDSZ alapítójának és támogatójának számító taggal együtt bejelentette: kilép a pártból, miután Retkes Attilát választották annak elnökéül.

Kozák Márton később az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: bár az SZDSZ-ből kilépett, az MTV Közalapítvány Kuratóriumának elnökségi posztjáról nem mond le.

Az SZDSZ azt a lehetőséget, hogy tagot delegálhat a köztévé kuratóriumába, a 2006-os választási eredményével érte el. Az SZDSZ-es delegáltak mandátuma négy évre szól, és 2011 márciusában jár le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×