eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tölgyessy Péter: A szocialistáknál egyedül Gyurcsány Ferenc hisz magában

Bajnai Gordonnak sikerült konszolidálnia a politikát, ami nyugodtabb, mint a Gyurcsány-időszakban volt, de az a sok baj, amely összegyűlt, főleg a válság miatt, mind a szocialistákat sújtja - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az alkotmányjogász szerint az MSZP nem menekülhet el a bajok elől, hiszen most érnek el a háztartásokhoz az igazi gondok. A kampányról kijelentette, a szocialisták elővették a korábbi két győzelmük receptjét, 2002-ben is azt mondták, hogy több pénzt az embereknek és több pénzt az önkormányzatoknak, és most is ezt mondják. A pártok számára a legfontosabb feladat, hogy miképp tudják mozgósítani az embereket a választásokra, a Fidesz szempontjából pedig az is lényeges, hogy mindenki tudja, Orbán Viktor a valódi vezetője a jobboldalnak - jelentette ki.

Tölgyessy Péter szerint kevés dolga van a Bajnai-kabinetnek a választásokig: a külföld előtt képviseli az országot, és ügyvezető kormányként működik majd. Az alkotmányjogász az MR1-Kossuth Rádióban úgy nyilatkozott, a kormány nagy javaslatokkal nem áll már elő, a gazdasági tennivalókat és a költségvetést befejezte. A parlament is alig ülésezik a választásokig, amelyektől azonban még nagyon messze vagyunk. A kormány valószínűleg még kitalál ügyeket, hogy mutassa, létezik - tette hozzá.

Bajnai Gordonnak sikerült konszolidálnia a magyar politikát, ami nyugodtabb, mint a Gyurcsány-időszakban volt, de az a sok baj, amely összegyűlt, főleg a válság miatt, mind a szocialistákat sújtja. Az MSZP nem menekülhet el a bajok elől, hiszen most érnek el a háztartásokhoz az igazi gondok. Most hozná a postás a tizenharmadik havi nyugdíj második felét, de nem hozza, most kezd a megemelt áfa megjelenni az árakban, és soha nem látott a munkanélküliség. "A családok igazán most kezdik megérezni a válságot" - mondta Tölgyessy Péter.

Friss adatok is megjelentek a múlt héten, és messze a várakozások alatt maradnak: a harmadik negyedévben 7,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék a gazdaságban. A szeptemberi ipari adat már némi növekedést mutat augusztushoz képest, de az alkotmányjogász úgy fogalmazott, igen nagy bajok vannak a magyar gazdaságban, elértük a gödör feneként, de szerinte az a baj, hogy ott is maradtunk.

Tölgyessy úgy látja, a szomszédos országokban már mutatkozik némi mozgás, csak a balti országok vannak egyértelműen mögöttünk, a többieknél már némi növekedés van az egész euróövezetben.
Az elmúlt évtizedben egyetlen negyedév sem volt ilyen rossz az euróövezethez képest. Általában együtt mozgunk az euróövezettel, de most van a legnagyobb különbség. Vannak olyan külföldi kutatóintézetek, amelyek szebb jövőt jósolnak Magyarországnak 2011 után, de addig ki kell bírni - jelentette ki Tölgyessy.

Az MSZP elővette a korábbi receptet

A kampány csendben elkezdődött, az MSZP új plakátokkal jelent meg, és két dolgot kommunikál: kisebb lesz a távhő áfája, illetve másfél havi jövedelemmel több marad az emberek pénztárcájában. Tölgyessy Péter szerint a szocialisták elővették a korábbi két győzelmük receptjét, 2002-ben azt mondták, hogy több pénzt az embereknek és több pénzt az önkormányzatoknak, és most is ezt mondják. Legmarkánsabban Gyurcsány Ferenc beszélt a múlt héten, azt mondta, a szocialista szavazóknak jócskán van félnivalójuk a leendő Fidesz-kormánytól. Az alkotmányjogász szerint a két hívószó korábban bevált, de a gazdaságpolitikai és társadalmi kisiklást is részben ez a recept okozta. Vagyis a félelemkeltő politika, hogy mindent alá kell rendelni Orbán Viktor megállításának és az osztogatás központú gazdaságpolitika - tette hozzá.

A szocialisták visszatértek oda, ahol 2002-ben elkezdték, és az a cél, hogy mozgósítsák a régi szavazókat, illetve a meglévő törzsközönséget, vagyis a politikai számítás szerint ésszerű, amit csinálnak - mondta Tölgyessy Péter. Kifejtette: a régi szocialista szavazóknak csak egy nagyon kis része ment át a Fideszhez, sokan inkább azt mondják, hogy nem mennek el szavazni. Ha az utolsó pillanatban ők mégis voksolnak, az akár még meglepő eredményt is okozhat.

Csak Gyurcsány hisz önmagában

Egyértelmű, hogy a párt miniszterelnök-jelöltje nem lesz miniszterelnök, mégis nagyon fontos kérdés, hiszen ő személyesíti majd meg a pártot - véli Tölgyessy. A szocialista párton a korrupció ütött igen nagy sebet, tehát ezt kell valahogy orvosolni. A párt legszívesebben Bajnai Gordont kérte volna fel, ő azonban szinte kizárt, hogy elvállalja. Az idősebbek húzódoznak tőle, a fiatalabbak pedig pénzkeresésben, karrierben gondolkodnak, és ez lehet a bajuk. Az alkotmányjogász úgy gondolja, egy fiatal jelöltben legfeljebb unokát, gyereket kereshetnek az idősebbek, és például Mesterházy Attilla éppen ilyen jelölt volna. Egyetlen ember van a pártban, aki hisz önmagában, és továbbra is küldetéssel rendelkezik, ő Gyurcsány Ferenc. Orbánnnak sosem vált be a cselezés

Tölgyessy Péter szerint nem kérdés, hogyan hívják Magyarország leendő miniszterelnökét, sokan azonban a jobboldalon felvetették, hogy Orbán Viktor cselezzen, legyen ő a vezér, és ebben a nehéz helyzetben legyen szakértő a miniszterelnök. Tölgyessy szerint Orbán Viktornak sosem vált be, ha cselezett, ő akkor volt igazán sikeres, ha magát hozta, amikor mint Orbán Viktor jelent meg a színpadon, és látszik, hogy vállalja is a felelősségét.

Új jelenség Tölgyessy Péter szerint, hogy majdnem tíz évig a Fidesz elnöke nem volt hajlandó elmenni ellenséges fórumokra, vele szemben ellenzéki sajtónak nem nyilatkozott, és most sorra elmegy olyanokhoz, akikkel tíz évig nem állt szóba. Ez valamelyest a régi Orbán Viktorra emlékeztet. Teljesen egyértelmű, hogy mindenki tudja, Orbán Viktor a valódi vezetője a jobboldalnak, ez alól a felelősség alól nem bújhat ki - mondta Tölgyessy.

Az alkotmányjogász kiemelte: egyre többet tudni a Fidesz terveiről, a múlt héten is fontos dolgok kerültek napvilágra. Az egyik legfontosabb, hogy nem akarják felforgatni a magyar közjogi szerkezetet. Ez igen fontos kijelentés, mert jelzi azt, hogy Orbán Viktor nem akar szakítani a sok évszázados magyar parlamentáris hagyománnyal - mondta Tölgyessy Péter, hozzátéve, hogy ez persze a rendszerváltó hagyomány is, és egy rendszerváltó párttól furcsa volna, hogy ha más közjogi szerkezet felé menne, és az is világos, hogy egy elnöki rendszer Orbán Viktor számára is több kockázatot tartogat. Egy elnökválasztásban vannak kiszámíthatatlan elemek - figyelmeztetett -, hirtelen előtoppanhat egy viszonylag ismeretlen jelölt, aki nem osztja meg a közönséget, és egy nagyon régi beállt politikust váratlanul megverhet. Egy parlamentáris rendszerben ilyesmi nemigen fordul elő. Orbán Viktort ezt is befolyásolhatta, amikor döntött, de egyértelmű, hogy hasonló lesz a viszonya a parlamentarizmushoz, mint amikor miniszterelnök volt.

A Fidesz nemcsak közjogi ügyekben szólalt meg a múlt héten, hanem gazdasági üzeneteket is tett, és Tölgyessy szerint ezek is igen fontosak. Az esetleges gazdasági főminiszter lényegében kimondta, hogy nagyobb hiány is elképzelhető, de a gazdaságpolitikát a Nemzetközi Valutaalappal kötött új megállapodás alapján képzeli el, méghozzá úgy, hogy reformokat ígérünk a külföldi befektetőknek, cserébe az újabb hitelekért. A szélesebb közönség előtti mondanivalója ugyanaz lesz a Fidesznek, viszont egyre többet fogja jelezni a szakértő befektetői közönségnek, hogy nem akar kalandor gazdaságpolitikát, együtt akar működni a világgal - közölte Tölgyessy Péter.

Az MDF és a Jobbik esélyei

Az MDF óriási lehetőségek előtt áll. A baloldalon rengeteg szavazó keresi a helyét, volt szocialisták, szabad demokraták százezrei. A magyar politikában mindenkit felülmúló szívóssággal küzd a fennmaradásért Dávid Ibolya, de a személyes hitelessége igencsak megingott, a párt média-, gazdasági és szervezeti háttere is bizonytalanná vált, és továbbra is kétséges a bejutása - fejtette ki.

Az alkotmányjogász szerint a Lehet Más a Politika szinte hírt sem adott magáról, márpedig elég nehéz lesz eredményt elérnie, ha csak a szűk választási kampány idején szólal meg. Az SZDSZ-utódszervezetek elindulása is kétséges, mert olyan sok van belőlük. Sokkal valószínűbb, hogy néhány karakteres volt SZDSZ-es politikus az MSZP-listára kerül, de nehéz lesz, mert ott óriási a tolongás. Tölgyessy Péter hozzátette, hogy a szabad demokratáknak is nehéz volna ezt elfogadni, hiszen az visszamenőleg kérdőjelezné meg politikájuk hitelességét.

Új párt egy van, a Jobbik, amely jelentős teret kapott azzal, hogy a Fidesz egyre jobban rákényszerül, ne rendszertagadó mondanivalóval jelenjen meg. A Jobbik esélyeit az is növeli, hogy a jobboldali választók biztosra veszik a Fidesz győzelmét, így könnyebben szavaznak a győztesnek látszó Fidesz helyett a Jobbikra. Az is világos, hogy a Jobbik rendszertagadó pozíciójának a meddősége nem derülhet ki még a választásokig.

A politológus szerint a pártok számára az egyik döntő feladat, hogyan tudják rávenni mégis az embereket, hogy elmenjenek szavazni. A legegyszerűbb megoldás, hogy a tétet próbálják fokozni. Holott a tét nem olyan nagy, hiszen eldőlt sok tekintetben az eredmény. Ezért előfordulhat, hogy nagyon éles állításokat is tesznek. Durvaságokat is mondhatnak, hogy ösztönözzék a híveiket, de már annyi durvaság volt, illetve van a magyar politikában, hogy tovább srófolni bajosan lehet - jelentette ki Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×