eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Navracsics: Magyarország még stagnálni sem tud

Navracsics Tibor szerint a magyar gazdaság továbbra is zsugorodik, még stagnáló pályára sem képes állni, az ország pedig még mindig leszakadóban van az Európai Unió 27 tagállamának átlagához képest.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője ezt azután közölte budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén az ellenzéki képviselők meghallgatták Kopits Györgyöt, a Költségvetési Tanács elnökét.

Navracsics Tibor elmondása szerint a tanács elnökének előadásából kirajzolódott, hogy Kopits György továbbra is tartja a testület azon álláspontját, miszerint a jövő évi büdzsében több olyan kockázati pont is van, amely a 2010-re vonatkozó tervek meghiúsulását vonhatja maga után. Részben a számítások túlzott optimizmusából, részben pedig az előkészítés hiányosságaiból adódóan több aggályt is felvet a költségvetés - tette hozzá.

Kopits György kitért arra is: problémát okozott számukra, hogy módszertani, illetve adatszolgáltatási szempontból a Pénzügyminisztérium és a kormány nem mindenben állt teljes egészében a Költségvetési Tanács rendelkezésére - ismertette Navracsics Tibor.

A képviselőcsoport álláspontjáról kifejtette: a jelenlegi, úgynevezett válságkezelő kormány nem találta meg a válság ellenszerét. "Magyarország egyedülálló Európában abból a szempontból, hogy nálunk a negatív tendenciákat nem a válság okozta, nálunk a válság a negatív tendenciákat felerősítette" - mondta.

A GDP-csökkenéssel kapcsolatban közölte: Magyarország a térség egyetlen olyan országa, amely továbbra is csökkenő tendenciát mutathat fel e tekintetben. Példaként említette Szlovákiát, ahol 2009 második negyedévéhez képest a harmadikban 1,6 százalékos növekedést mértek. Növekedést tapasztaltak Csehországban, Ausztriában és Németországban is - fűzte hozzá a frakcióvezető, megjegyezve, hogy az Európai Unió 27 tagállamának átlaga is növekedett, 0,2 százalékkal.

Ezzel szemben - folytatta - Magyarország a harmadik negyedévet az előző negyedévhez viszonyítva 1,8 százalékos zsugorodással zárta, vagyis "Magyarország továbbra sem képes még stagnáló pályára sem állni".

Navracsics Tibor szólt arról is, hogy 2009 első kilenc hónapjában átlagosan naponta 3,1 milliárd forinttal nőtt az államadósság Magyarországon. Ez szerinte egy olyan adósságcsapdát vetít előre, amely a jövő kormányainak komoly problémát fog majd okozni.

Mélyrepülésben lévő gazdaság, növekvő államadósság, súlyos munkanélküliségi és korrupciós helyzet - összegezte a jelenlegi helyzetről az álláspontját a politikus, aki szerint bő fél évvel a Bajnai-kormány hivatalba lépése után egyértelműen látszik, hogy ez a kabinet sem képes megtalálni a válság ellenszerét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×