eur:
394.31
usd:
370.31
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tömeges szén-monoxid-mérgezés az új budapesti plázában - képgaléria

Tizennégy embert vittek kórházba a budapesti Allée bevásárlóközpontból enyhe szén-monoxid-mérgezéssel - mondta az InfoRádiónak az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál közölte: mind a 14 ember az egyik üzletben dolgozott. Egyikük sincs életveszélyes állapotban., és várhatóan hétfőn mindenkit hazaengednek az Erzsébet Kórházból.

Korábban Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője azt mondta, hogy az épület mínusz második szintje részben parkoló, részben pedig egy élelmiszerüzlet üzemel, itt lettek rosszul az emberek. A tűzoltóság ezt a szintet kiürítette, és nem engedik be az autókat, az épület szellőzőrendszerét pedig magasabb fokozatra kapcsolták.

A tűzoltóság szakemberei a vészhelyzeti felderítő szolgálattal közösen méréseket végeznek, amennyiben szükséges, további kiürítésekre is sor kerülhet. Mint mondta, a legfrissebb mérések már csak olyan szén-monoxid-szintet mértek, amely egészségügyi károsodást nem okozhat.

Molnár Péter közölte, a történteket feltehetően az okozta, hogy nem megfelelően működött a szellőzőrendszer. Hozzátette: azt egy vizsgálat fogja kideríteni, hogy miért nem működött jól ez a rendszer.

Már zavartalan a működés

A szellőző- és az épületfelügyeleti rendszer összehangolásából származott az a hiba, melynek során a parkolóból a kipufogógáz beszivárgott az alagsorban működő hipermarketbe - áll az Allée közleményében. A bevásárlóközpontot építő ingatlanfejlesztő cég és az üzemeltető közösen megállapították a hiba okát és kiküszöbölték a problémát. Az áruház működése fél 6-tól zavartalan.

Glavatity Gábor, az épületet építő ingatlanfejlesztő cég fejlesztési igazgatója tájékoztatása szerint az épület szellőzőrendszere a nagy forgalom miatt magas szénmonoxid telítettséget jelzett, ami miatt az alagsori hipermarket tűzjelző berendezése leállította annak saját szellőzőrendszerét. A rendszer újraindításakor került a szokásosnál nagyobb mennyiségű kipufogógáz a levegőbe, de ennek mértéke 8-12 ppm (térfogatszázalék) között volt, ami a 30 ppm-es határértéknek csupán egyharmada - hangsúlyozta az igazgató. A rendszerek azóta kifogástalanul működnek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×