INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

MSZP: megszorításokra készül a Fidesz

InfoRádió / MTI
A Fidesz 1.300 milliárd forintos megszorítással kezdheti a kormányzást, ha hatalomra kerül jövőre; a megszorítások már az ellenzék által vezetett önkormányzatoknál is látszanak - jelentette ki Szabó Zoltán szocialista országgyűlési képviselő.

A képviselő elmondta, bár a Fidesz a válsággal kapcsolatban általában azt nyilatkozza, hogy járulék- és adócsökkentésre van szükség, de az országban az általa vezetett, 10 ezer lakos feletti települések többségénél növelte a terheket, ami jól jelzi, hogy mire számíthatnak az emberek, ha hatalomra kerül a párt.

Mint kifejtette: ma 89 olyan 10 ezer lakos feletti település van Magyarországon, amelyet a Fidesz kormányoz, ebből 63-nál volt valamilyen "drasztikus" adónövelés.

Példaként említette Tatát - ahol az építményadót a fideszes vezetés 20 és 400 százalék között emelte - Balmazújvárost, Esztergomot, Fótot és Gödöt. Gödön az építményadó bizonyos esetekben 300 százalékkal növekedett - hangsúlyozta. A fővárosi kerületek közül a XVII.-ben a telekadó akár 1000 százalékkal is emelkedhetett, a XII. kerületben pedig megtízszerezték a lakások építményadóját. Hozzátette: a Fidesz által vezetett 89 település közül 66-ban létezik telekadó, és van, ahol ezt az adónemet az ellenzék vezette be.

A Fidesz ismét a szocialisták és a szabad demokraták korruptságára vonatkozó idézetekkel reagált az MSZP-s sajtótájékoztatóra.

Cser-Palkovics András helyettes szóvivő közleménye egyebek idézi Szili Katalint (MSZP): Maszatolunk, és az ország azt látja rólunk, hogy szétkenünk minden felelősséget, és ezzel csak szappanozzuk magunk alatt a lejtőt. Utal Desewffy Tibor (Demos) szavaira is, aki szerint "az egész balliberális oldalon át kellene gondolniuk a szereplőknek, hogyan is jutottunk ide". A közlemény felidézi Medgyessy Péter 2004-ben, miniszterelnöki lemondásakor elhangzott kijelentését, miszerint "az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel". Továbbá hivatkozik Békesi László volt pénzügyminiszterre, aki szerint "Az MSZP nem fog változni. Lehetetlen, alkalmatlan párt".

A címlapról ajánljuk