eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk

Bosznia-Hercegovina európai perspektívái

Bosznia-Hercegovinának előbb be kell fejeznie az építkezést, addig nem beszélhetünk egy majdani EU- vagy NATO-tagságról - mondta a Magyar Külügyi Intézet és a Külügyminisztérium által szervezett konferencián a tárca vezetője. A bosnyák miniszterelnök bejelentette, országa ma teljesítette az uniós vízumliberalizációhoz szabott utolsó feltételt is.

Méltatlanul kevés szó esik manapság Bosznia-Hercegovináról, és az európai perspektíváiról - értettek egyet az ország jövőjével foglalkozó budapesti konferencia részvevői. Balázs Péter külügyminiszter utalt arra, hogy egyelőre azonban nem beszélhetünk uniós tagjelöltségről, még kevésbé tagságról.

"Az EU csatlakozási kérelemnek az utolsó lépésnek kell lennie. Szóval, ne a végével kezdjük! Építkezzenek! Hozzák létre a demokratikus intézményeket, fejlesszék az infrastruktúrát! A házaknál sem a tetőt kezdik először készíteni, hanem alulról építkeznek" - mondta a magyar külügyminiszter.

A bosnyák miniszterelnök szerint az ország a délszláv háború óta sok eredményt ért el, és több szükséges reformot hajtott végre. Nikola Spiric azt mondta, az ország újjáépítése, és a demokratikus átmenet mellett a közvéleménnyel is meg kell küzdeniük.

"A Daytoni megállapodás óta szoros kapcsolat van a kormány és az ENSZ felügyelet között. A politikusok teljesen döntésképesek, a legtöbben azonban minden jót az ENSZ-nek, és minden rosszat a független kormánynak tulajdonítanak. A bosnyákoknak most optimizmusra van szüksége" - mondta Nikola Spiric.

Nikola Spiric hozzátette, a fő baj, hogy Bosznia-Hercegovina még mindig egy mini labor olyan célokhoz, amelyek az országon kívül kamatoznak. Valentin Inzko, az ENSZ boszniai képviselője szerint is sokat elért az ország.

"A háború után négy államelnökünk volt, és csak három minisztériumunk. Külügyi, külkereskedelmi, és szociális. Most már tíz tárca van a kormányban, és egy elnök. A háború után négyféle útlevél volt érvényben, négy hivatalos pénznemünk volt. Most egy. Sőt, tíz napja már biometrikus útlevelünk van" - vélekedett Valentin Inzko.

Szerinte a 4,5 millió lakosú Bosznia-Hercegovina egy tehetségbánya. A balkáni országból származik, például, két Nobel-díjas tudós, két, Németországban játszó focista, Edin Dzeko és Zvejzdan Misimovic, a japán válogatott egykori szövetségi kapitánya, Ivica Osim, és Boris Nemsic, Ausztria egyik leggazdagabb üzletembere.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×