eur:
393.33
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Lamperth Mónika szerint nem jár Hunvald Györgynek fizetés

Lamperth Mónika, az MSZP elnökhelyettese szerint a fővárosi VII. kerületi szocialisták álláspontjával ellentétben nem jár fizetés Hunvald Györgynek, az előzetes letartóztatásban lévő kerületi MSZP-s polgármesternek. A képviselő-testület várhatóan pénteken dönt a kérdésről.

Lamperth Mónika csütörtökön az MTI érdeklődésére elmondta: nem helyes a VII. kerületi szocialisták álláspontja, és szükségesnek tartja, hogy azt a kerületi frakció megváltoztassa.

A politikus szerint a jogszabályok és az emberek igazságérzete is azt támasztja alá, hogy nem jár fizetés Hunvald Györgynek. Az MSZP elnökhelyettese kifejtette: a polgármesterek jogállásáról szóló törvény szerint a munka törvénykönyve (Mt.) egyes szakaszai alkalmazandók a városvezetőkre is.

A volt önkormányzati és területfejlesztési miniszter elmondta, hogy az Mt.-nek két olyan szakasza is van, amely alapján megállapítható, nem jár fizetés az előzetes letartóztatás idejére.

Lamperth Mónika azt mondta, hogy a munka törvénykönyve 107. szakaszában vannak felsorolva azok az esetek, hogy mikor nem köteles munkát végezni a munkavállaló. A szakasz egyik pontja azt tartalmazza, amikor a munkavállaló előre nem látható okból nem tud munkát végezni, és Hunvald György esete ilyen - vélekedett.

Az elnökhelyettes szerint a 151-es szakaszt is alkalmazni kell. Ebben a szakaszban azokat az eseteket sorolják fel, mikor jár munkabér, ha a dolgozó nem végez munkát, de a felsorolásban nem szerepel a 107. szakasz idézett pontja - tette hozzá.

Felhívta arra a figyelmet, hogy a polgármester munkáltatója a képviselő-testület, amely meghozhatja ezt a döntést.

Megjegyezte: felhívta a VII. kerületi szocialisták figyelmét erre a jogértelmezésre.

A VII. kerületi képviselő-testület várhatóan pénteki ülésén dönt a kérdésről, az MSZP és a Fidesz is nyújtott be előterjesztést az ügyben.

A szocialista alpolgármester, Gergely József nyilvános előterjesztése szerint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium korábbi véleményével ellentétben jelenleg nincs olyan jogszabályi háttér, amely alapján akár a képviselő-testület, akár a jegyző jogosult lenne az illetmény megvonására, illetve az utalás szüneteltetésére.

Határozati javaslatában közli: a jelenlegi jogi környezetben a polgármester illetménye folyósításának szüneteltetéséről vagy megszüntetéséről nem áll módjában dönteni a testületnek. Az erzsébetvárosi Fidesz-frakció - ahogyan tette azt szeptember közepén is - pénteken ismét azt kezdeményezi, hogy a képviselő-testület Hunvald György részére az alapilletmény kifizetését függessze fel, a költségátalányt pedig vonja meg.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×