eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Andor László mellett döntött Bajnai Gordon - a nap hírösszefoglalója

Andor Lászlót jelöli Magyarország részéről uniós biztosnak a miniszterelnök. Már minden magyarországi gyógyszertárba megérkezett az új típusú influenza elleni oltóanyag. Alaptalannak nevezte az APEH ingatlan-kalkulátorába táplált adatok jogellenes felhasználására vonatkozó sajtóhíreket Oszkó Péter pénzügyminiszter. A nap híreinek összefoglalója.

Andor Lászlót jelöli Magyarország részéről uniós biztosnak a miniszterelnök. Bajnai Gordon elmondta: a jelölt mellett komoly szakmai és vezetői tapasztalata szólt, és az, hogy jelentős nemzetközi háttérrel, kapcsolatokkal rendelkezik. Andor László a kormányfővel tartott közös tájékoztatón elmondta: a leendő bizottság egyik első feladataként minél előbb meg kell találni a kiutat a gazdasági válságból. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az uniós biztos jelöléséből is látszik, hogy tovább tart a Gyurcsány-Bajnai korszak, mert fél évvel a választás előtt méltatlan és alkalmatlan embereket jelölnek hosszú évekre szóló fontos pozíciókba. Retkes Attila SZDSZ-elnök úgy vélte: a jelöltek közül Andor László volt a legjobb választás, míg Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője úgy vélte, hogy a posztra konszenzusos jelöltet kellett volna állítani. Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF elnökségi tagja szintén az egyeztetést hiányolta, de a pártnak szakmai kifogása nincs a jelölttel szemben. Elsőként az InfoRádió számolt be arról október 7-én, hogy Andor László, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóságának tagja lesz a kormányfő jelöltje. A 43 éves közgazdász 2004-től tagja volt Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadó testületének.

A tudománynak nemcsak az eredményeit, hanem szigorú etikai normáit is közvetítenie kell a társadalom felé, a politikai és a gazdasági döntéshozatalnak pedig támaszkodnia kell a tudomány tanácsaira - mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Pálinkás József Budapesten, a Tudomány Világfórumát megnyitó beszédében hangsúlyozta: a rendezvény célja, hogy globális fórumot biztosítson a tudomány XXI. századi szerepéről és felelősségéről folytatott párbeszédnek.

Már minden magyarországi gyógyszertárba megérkezett az új típusú influenza elleni oltóanyag - erősítette meg az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatója. Kárpáti Zsuzsanna az InfoRádiónak elmondta: nyitókészletként 50 ezer 700 ampullát kaptak a patikák, az ÁNTSZ kistérségi intézeteiben pedig összesen 75 ezer 900 adag vakcinát lehet megrendelni. Hozzátette: a patikák a megrendeléstől számított 48 órán belül hozzájuthatnak a szérumokhoz.

Alaptalannak nevezte az APEH ingatlan-kalkulátorába táplált adatok jogellenes felhasználására vonatkozó sajtóhíreket a pénzügyminiszter. Oszkó Péter az InfoRádióban hangsúlyozta: az adóhivatal csak olyan adatokat tárolhat, amelyekhez más úton is hozzáférhet, illetve az adatok csak az állampolgár jóváhagyásával használhatók fel. A Magyar Nemzet ma arról írt, hogy a vagyonadó-fizetést megkönnyíteni hivatott, interneten elérhető kalkulátorral az APEH olyan adatokhoz juthat hozzá, amelyeket később egyebek mellett az ellenőrzéseknél felhasználhat.

Tájékoztató füzetben informálja a lakosságot az MSZP a szocialista kormány által a válságkezelés érdekében hozott döntésekről és eredményekről. Lendvai Ildikó pártelnök úgy fogalmazott: a 2010-es költségvetésről tartott keddi szavazással - amellyel jóváhagyták a módosító indítványokat, illetve döntöttek a büdzsé fő számairól - valósággá váltak a szocialisták korábbi vállalásai, és elkezdődhet az MSZP politikájának új szakasza. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője szerint a kampány azt bizonyítja, hogy a szocialisták most is azt teszik, ami miatt Magyarország történelmének egyik legsúlyosabb válságába került.

Az ágazat kilátástalan helyzete miatt demonstráltak a tejtermelők Budapesten a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt. A Tej Terméktanács elnökhelyettese azt mondta: a kereskedők a magyar tejet a felvásárlási árnál 45-90 százalékkal drágábban árulják a boltokban. Istvánfalvi Miklós úgy vélte: ha folytatódik az olcsó import termékek behozatala és értékesítése, hamarosan teljesen megszűnhet a magyar tejágazat.

Helikopterek bevetését szorgalmazza a Himalájában eltűnt négy magyar hegymászó felkutatására a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke. Farkas Péter azután beszélt erről, hogy eddig nem találták nyomát a négy eltűnt alpinistának a keresésükre küldött helyi mentőalakulatok. Sárközi Péter pekingi magyar főkonzul az InfoRádióban elmondta: eddig annyit lehet tudni, hogy a magyar hegymászók 4400 méteren az alaptáborban hagytak holmikat, de a mentőcsapatok szerint 5300 és 5500 méter között kerülhettek bajba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×