INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A miniszterelnök jelölése után Andor László lehet az Európai Bizottság magyar tagja

Infostart / InfoRádió
Andor László lehet az Európai Bizottság magyar tagja a következő öt évben. A közgazdász életútját, és a jelölési folyamatot ismertetjük.

Andor László 43 éves közgazdász, jelenleg Londonban él. A Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen végzett pénzügy szakon.

2005 óta az európai pénzintézetben Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Horvátországot képviseli igazgatóként, emellett elnöke az EBRD igazgatótanácsán belül működő pénzügyi és műveleti bizottságnak.

Tagja a Magyar Tudományos Akadémia Nemzetközi Tanulmányok Bizottságának, és munkatársa a Politikatörténeti Intézetnek. A közgazdaságtudomány kandidátusa 1995 óta.

A British Council ösztöndíjasaként a Manchesteri Egyetem szerzett mesterfokozatot. 1991 óta tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen, 2000 óta a gazdaságpolitikai tanszék docense. A '90-es évek végén egy évig az egyesült államokbeli Rutgers Egyetemen tanított Fulbright-ösztöndíjas professzorként.

Andor Lászlót baloldali érzelmű közgazdásznak tartják, több ponton is kötődik az MSZP-hez. Alelnöke volt a szocialista párt közgazdasági tagozatának, amit Szekeres Imre elnökhelyettes vezetett. A 2004-es EP választások után a Politikatörténeti Alapítvány rendezvényén az MSZP választási vereségének okait boncolgatva azt mondta, "a párt programjában meghirdetett néppárttá válás helyett a gazdasági érdekcsoportok dominálnak".

Jó kapcsolatot ápol Gyurcsány Ferenccel. 2004-ben tagja lett az akkor hivatalba lépő kormányfő, Gyurcsány Ferenc gazdaságpolitikai tanácsadó testületének.

Andor László ma is aktívan részt vesz a baloldali értelmiségi munkában. Közgazdászként rendszeresen jelennek meg politikai tárgyú írásai, és előadásokat is tart. Nyilatkozataiból kitűnik, támogatná az állam nagyobb szerepvállalását a gazdaságban.

Aláírója volt az Euromemorandum 2008/2009 nyilatkozatnak, amely egyebek mellett a vezető bankok adott részeinek államosítását javasolja, ami szerinte egy állandó és biztos alapot jelentene a betétek garantálására, a fizetési rendszer és a hitelkínálat fenntartására.

Az MSZP állítólag azt reméli Andor Lászlótól, hogy nemzetközi tapasztalatai alapján Magyarország egy erős bizottsági posztot kaphat az ő irányításával.

Mindez egyébként azt jelenti, hogy Bajnai Gordon némiképp szembement az MSZP akaratával. A szocialista párt elnöksége által jóváhagyott ötfős jelölti listán ugyan rajta volt Andor László, de a rangsorban első helyen Veres János egykori pénzügyminiszter szerepelt. A szocialista politikus önjelöltként indult, majd maga mellé állította az MSZP vezetésének nagy részét.

Időközben a BruxInfo úgy értesült, hogy Magyarországnak egyre nagyobb esélye van, hogy a regionális fejlesztési tárcát kapja meg a bizottságban. Andor Lászlót, és a többi ország biztosjelöltjét november végén kezdik meghallgatni az Európai Parlament szakbizottságai.

Hanganyag: Nagy Tamás

A címlapról ajánljuk