eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szapáry György: Sikerült a magyar gazdaságot nagyon sebezhető stádiumba manőverezni

A következő kormány számára a legfontosabb lépések között kell, hogy legyen az új munkahelyek létrehozása, amelyet adócsökkentéssel lehet elérni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szapáry György közgazdász. A Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke szerint, ha jól teljesít a magyar gazdaság jövőre, az új kormány tárgyalhat a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági megállapodásról, amely biztosítékul szolgál a piac számára.

Növelte a bizalmat a külföldi befektetők szemében, hogy sikerült lecsökkenteni a költségvetési hiányt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke, aki helyesnek vélte a Bajnai-kormány tűzoltó intézkedéseit.

Szapáry György azonban hozzátette, hogy nagyobb hangsúlyt kellett volna helyezni a szerkezeti átalakításokra az egészségügy és az oktatás terén, és csökkenteni kellett volna a bürokráciát és a korrupciót is.

A közgazdász szerint 2002 és 2007 között sikerült a magyar gazdaságot nagyon sebezhető stádiumba manőverezni. Hangsúlyozta: ha egy új kormány erős mandátummal és hiteles programmal áll elő, akkor visszaáll a bizalom, és ez csodákat képes tenni.

Úgy véli, hogy a következő kormány számára a legfontosabb lépések között kell, hogy legyen az új munkahelyek létrehozása, amelyet az adócsökkentéssel lehet elérni.

Elővigyázatosság


Ha a következő kormány határozott lépéseket tesz a szerkezeti átalakítás terén, akkor lehet tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal, de nagyon eltérni a mostani költségvetési számoktól nem lehet, mert még bizonytalan a helyzet, és a csírázó bizalom akár egyik napról a másikra megfordulhat - fogalmazott Szapáry György.

Az IMF-fel az új kormány felállása után kell tárgyalni - véli a közgazdász, aki szerint a Valutaalappal érdemes lenne egy úgynevezett elővigyázatossági hitelmegállapodást kötni, amely nem szükségszerűen jelenti azt, hogy lehívnánk a pénzt.

Az ilyen fajta megállapodás mutatja, hogy az ország jó gazdaságpolitikát folytat, de ha spekulánsok megtámadnák, akkor rendelkezésre áll a pénz - magyarázta a jegybank volt alelnöke, aki szerint ez a megállapodás erősítené a befektetői bizalmat.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×