eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kumin: Az Európai Bíróságtól várunk jogi elégtételt az államfő komáromi látogatása ügyében

A Magyar Köztársaság azzal kapna jogi elégtételt Sólyom László meghiúsult szlovákiai látogatásáért, ha az Európai Bíróság kimondaná, hogy Pozsony a magyar államfő kitiltásáról szóló jegyzék meghozatalakor közösségi jogot sértett - mondta a Köztársasági Elnöki Hivatal stratégiai és kommunikációs főosztályvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kumin Ferenc hozzátette: sokáig tart, mire a luxemburgi testület meghozza a határozatát, a kétoldalú kapcsolatok rendezéséhez addig is hozzá kell látni. Ennek első eleme volt a magyar és a szlovák miniszterelnök találkozója, vagyis kormányszinten zajlik a kapcsolatok rendbe tétele - jegyezte meg.

Ugyanakkor nemcsak a Sólyom Lászlóval történtek, hanem a Szlovákiában szeptember 1-jén hatályba lépett államnyelvtörvénnyel kapcsolatos problémák kezelésére is szükség van, hogy az ott élő magyarok ne szenvedjenek érdeksérelmet - hangsúlyozta Kumin Ferenc.

Tapasztalattal

A köztársasági elnök többször beszélt, és nyilván beszélni is fog arról, hogy Magyarországon és az Európai Unióban az egyik legsürgetőbb feladat a cigányság társadalmi integrációja. Kumin Ferenc szerint nagyon fontos látni, hogy az ügyben igazi cselekvési lehetősége csak a kormányzatnak van, Sólyom László nem intézkedhet. Õ a figyelemfelhíváson kívül legfeljebb irányt mutathat, megoldásokat vázolhat fel.

Ezek nem állami szintű, kormányzati központban kitalált, hanem civil szervezetekhez, egyházakhoz kötődő megoldások, amelyeket az államfő az országjárás során figyel, tapasztal meg - magyarázta a Köztársasági Elnöki Hivatal stratégiai és kommunikációs főosztályvezetője.

Sólyom László a témában elhangzott legutóbbi beszédében a sikeres programokat vezető karizmatikus embereket emlegetett, ám azt is felvetette, hogy ezek az állam segítsége nélkül nem tudja megoldani a problémákat. Kumin Ferenc szerint a köztársasági elnök megnyilvánulásaiban, vizsgálják meg, hogy mi a titka ezeknek az egyéniségeknek és a jó eredményt hozó programoknak.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×