eur:
402.09
usd:
366.04
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Újinfluenza: Czeizel Endre a terhesek nőknek is javasolja a vakcinát

A mai naptól rendelhetik a gyógyszertárak az új influenzavírus elleni védőoltást, így az a jövő héttől bárki számára megvásárolható - jelentette be sajtótájékoztatón Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Megérkeztek a gyógyszertáraktól az első megrendelések az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézethez, és több mint 1500 új influenza elleni vakcina kiszállítása már meg is kezdődött - mondta az intézet főigazgatója. Kárpáti Zsuzsanna hozzátette: a vakcina vényköteles.

Czeizel Endre a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy ajánlja - szemben a minisztériumi javaslattal akár már a 2 hónapos terhesek számára is - az oltást. Mint mondta: az influenza vírus nem okoz fejlődési rendellenességet a magzatnál, ám a következtében fellépő magas, és az új vírus esetén akár több napon át tartó láz igen.

Kérdésre válaszolva az orvos-genetikus elmondta: ha egy várandós nő ugyan nem oltatta be magát, de valamilyen lázcsillapítóval 38 fok alatt tudja tartani a lázát, akkor elkerülhető a magzati károsodás. Számításai szerint, ha százezer terhes nőből tízezer megbetegszik, akkor akár kétszáz beteg gyermek is születhet.

Pál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet Operatív Tanácsának elnöke elmondta: a magyar vakcina nemzeti törzskönyve egyenrangú az európai engedéllyel.

Az országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a múlt héten 16164-en fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, ezen a héten pedig 16600-an, a különbség elhanyagolható.

Falus Ferenc hozzátette: november elején lesznek meg az első adatok arról, hogy a különböző tartalmú információk ellenére ténylegesen hányan igényelték a védőoltást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×