eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az eredeti állapot visszaállítását kezdeményezte Sukoró-ügyben a pénzügyminiszter

Az eredeti állapot helyreállítását kezdeményezte a sukorói telekcsere ügyében a pénzügyminiszter. Egyebek között a válságkezelésről tárgyalt Londonban a magyar és a brit kormányfő. Barack Obama amerikai elnöknek ítélték oda az idei Nobel-békedíjat. A nap hírösszefoglalója.

Az eredeti állapot helyreállítását kezdeményezte a sukorói telekcsere ügyében a pénzügyminiszter. A tárca közleménye szerint Oszkó Péter indítványozta, hogy a Magyar Nemzeti Vagyongazdálkodási Zrt. haladéktalanul kezdjen egyeztetést Joav Blummal, a kaszinóberuházást tervező befektetők képviselőjével. Arra az esetre, ha a tárgyalások 30 napon belül nem vezetnek eredményre, a pénzügyminiszter felkérte a vagyongazdálkodási tanács elnökét, tegye meg a szükséges jogi lépéseket a csereszerződés érvénytelenségének megállapítása érdekében.

A brit és a magyar kormányfő szerint csak akkor szabad csökkenteni a gazdaságösztönzési intézkedéseket, ha már egyértelműen megindult a munkahelyteremtés. Bajnai Gordon, Londonban, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban tárgyalt Gordon Brownnal. A magyar kormányfő Thomas Mirow-val, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnökével folytatott megbeszélése után megerősítette: a magyar gazdaság teljesítménye az idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökken. A Fidesz szerint a kormánynak vissza kell vonnia a jövő évi költségvetési javaslatot.

Összesen mintegy másfélezer módosító indítvány érkezett a jövő évi költségvetési tervezethez. A határidőig főként fideszes és kereszténydemokrata képviselők nyújtottak be javaslatokat. A vezérszónoki felszólalásokkal a Parlamentben pénteken kezdődött meg a 2010-es büdzsét megalapozó törvényjavaslat vitája. A módosító indítványok között szerepel a többi között a gyermekétkeztetés normatívájának emelése, valamint a fővárosi 4-es metró meghosszabbításának előkészítő munkája is.

Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz, ha már januártól, vagyis tanév közben csökken az iskoláknak járó állami támogatás - közölte az ellenzéki párt alelnöke. Pokorni Zoltán az InfoRádióban úgy vélte: törvénytelen, hogy a kormány egy iskolaéven belül kíván változtatni a jelenlegi rendszeren, ezért annak parlamenti elfogadása esetén megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Ismét a távhő áfájának 5 százalékra csökkentését javasolja a Fidesz. Az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője azt mondta: az ügyben a házbizottság rendkívüli összehívását kérte hétfőre az Országgyűlés elnökétől. Navracsics Tibor hozzátette: a Fidesz törvénymódosításáról már hétfőn dönthet a parlament.

Sztrájkot hirdetett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. A munkabeszüntetés kezdetének időpontjáról még nincs döntés. Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke az InfoRádióban elmondta: az érdekképviselet szerint a kollektív munkaügyi vitán nem történt előrelépés a közösségi közlekedés átalakításáról, a vasúti munkahelyek megtartásával összefüggő javaslatról, és a MÁV nem adta át az érdekképviseleteknek a vasutasok és jogosult családtagjaik menetkedvezményére vonatkozó rendelettervezetet sem.

Nyugdíjba vonul az Országos Választási Iroda vezetője. Rytkó Emília, aki egyben az Önkormányzati Minisztérium választási főosztályának vezetője, sajtótájékoztatóján elmondta: mivel elérte a 60 éves kort, nyugdíjba megy, és így köztisztviselőként visszavonul. Az Önkormányzati Minisztérium tájékoztatása szerint Rytkó Emília 16 sikeresen lebonyolított választás után hozta meg döntését; utódját Varga Zoltán önkormányzati miniszter nevezi ki.

Összesen egymillió euró értékű ingatlancsalással gyanúsít 10 magyar férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztálya. Bartha László, a szervezet szóvivője elmondta: az eddigi adatok szerint a gyanúsítottak kelet-magyarországi ingatlanokra kiállított hamis tulajdoni lapokkal vettek fel jogtalanul összesen mintegy 270 millió forint jelzáloghitelt egy burgenlandi banktól.

Barack Obama amerikai elnöknek ítélték oda az idei Nobel-békedíjat - jelentették be Oslóban. A norvég Nobel-békedíj Bizottság indoklása szerint a januárban hivatalba lépett amerikai elnöknek a nemzetközi diplomácia megerősítéséért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéseit ismerték el a kitüntetéssel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×